Отидете към основна версия

26 443 21

Разкриха нова вреда от яйцата

  • яйца-
  • хранене-
  • здраве-
  • полезно-
  • вредно-
  • здравословно-
  • заболявания-
  • болест-
  • холестерол-
  • сърце-
  • вреда-
  • опасност

Прекомерната консумация на яйца повишава риска от сърдечносъдови заболявания

Снимки: Shutterstock

Полза или опасност носят яйцата? Дали са богат източник на протеин, но съдържащи и потенциално вредния холестерол, е тема, която се разисква от години. Ново изследване вероятно ще поднови този дебат, става ясно от публикация в изданието на Американската медицинска асоциация.

Анализ на данни от шест проучвания, обхванали 30 000 американци, показва, че консумацията на половин допълнително яйце дневно повишава риска от сърдечносъдови заболявания с 6% и от преждевременна смърт с 8% за периода на изследването.

Резултатите показват също, че набавянето чрез храната на допълнителни 300 мг холестерол дневно води пък до 17% по-висок риск от сърдечносъдови заболявания. Въпросното количество обаче е двойно по-голямо от това, което консумира на ден средностатистическият американец.

Том Сандърс, диетолог от Кралския колеж в Лондон, обаче отбелязва, че настоящите резултати се различават съществено от тези от мащабно американско изследване от 1999 г., което не установява подобен ефект. Британският специалист смята, че въпросните резултати са валидни само за САЩ, където се консумират повече яйца и месо в сравнение с Европа.

Скорошно проучване, проведено в Китай, дори установи, че холестеролът понижава риска от болести на сърцето.

"Яйца в умерено количество? Три или четири седмично? Няма проблем. Това е в съответствие с актуалните хранителни препоръки за Великобритания", казва Сандърс.

Във Франция се отхвърля идеята, че човек не трябва да яде повече от две яйца седмично. Според хранителните препоръки за страната яйцата могат да се консумират редовно.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.

Свързани новини