Отидете към основна версия

10 176 24

Как японците се топлят през зимата

  • япония-
  • иновативни решения-
  • практично-
  • отопление-
  • централно отопление-
  • зема-
  • студено време

В страната няма централно отопление по ред причини

Снимки: shutterstock

В Япония си нямат централно отопление. Изключение прави остров Хокайдо, разположен в най-северната част на страната, но и там централизираното отопление не покрива всички домове.

Разбира се, зимата в Япония не е толкова сурова, колкото в страните в северната част на планетата, но е влажна, неприятна и хората все още мръзнат.

Липсата на централно отопление е продиктувана от различни причини, но основната е, че ресурсите на тази страна са ограничени.

Освен това Япония е сеизмично активна зона, което налага редица ограничения върху строителството и комуникациите. И как тогава японците да избягат от студа?

Най-разпространеният начин, който също е част от културата на тази страна, е котацу (Kotatsu) Това е вид отоплителна маса, състояща се от дървен панел, рамка, нагревателен елемент, прикрепен към него и одеало.

Събирайки се върху такава маса, японците не само се топлят, но и прекарват времето си заедно.

Семействата с малки деца често купуват топлещи килими, така че бебето да може да пълзи и да играе, без риск да се разболее. Те се предлагат в различни размери, както големи, така и малки - за домашни любимци. Работят на принципа на електрическите възглавници.

Някои имат лепкава повърхност, така че да могат по-здраво да се прикрепят към кожата. Кайро се използва не само за поддържане на топлината, но и за лечение. Изглежда като добра алтернатива на масажите и затоплящите мехлеми.

Ако бюджетът позволява, японците се затоплят с климатици. Този метод значително увеличава сметката за ток, така че жителите на земята на изгряващото слънце не често прибягват до него.

Понякога те просто се обличат по-топло - японските магазини разполагат с голям асортимент от топли дрехи за дома.

В България сме свикнали с факта, че преминавайки прага на къщата, можем да се съблечем необезпокоявано и да не мислим колко студено е на улицата. За такъв лукс плащаме значителни суми в отоплителния сезон. Но ето че има и алтернативни варианти и бихме могли да вземем идеи и пример от японците.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 25 гласа.

Свързани новини

  • Японец излекуван от коронавирус

    Японец беше успешно излекуван от коронавирус, съобщи ТАСС. Японецът беше първият заразен в страната. 60-годишният мъж е шофьор на туристически автобу ...
    08.02.2020
    6 311
    14