Отидете към основна версия

7 784 18

Шум в ушите: защо го чуваме и какво го причинява

  • шум-
  • уши-
  • слух-
  • здраве

При всеки човек този шум звучи различно

Снимка: Shutterstock

Понякога след концерт или излагане на прекалено силни звуци, можем да продължаваме да чуваме бръмчене. Изглежда, че не идва от никакъв източник и е странно, че сме в състояние да го чуем само когато наоколо е тихо.

Днес ще ви разкажем повече за този любопитен феномен, който може би сте преживели поне веднъж в живота си. Бръмченето, съскането или странният шум са ни известни под общото понятие „шум в ушите”. Това е фантомно възприемане на звук, който няма източник. Тъй като всеки човек е различен, той (наистина рядко) може да се прояви и като рев или щракване и има няколко фактора, които евентуално могат да бъдат обвинени за това. Симптомът обикновено е временен и най-често е фин, но някои хора го изпитват толкова интензивно, че дори се затрудняват при воденето на разговор, пише actualno.com.

Защо чуваме шум в ушите? Шумът в ушите възниква при нараняване на малките клетки, разположени във вътрешното ни ухо. Тези клетки образуват малки власинки близо до кохлеята, чиято роля е да се движат според звуковите вълни, които достигат до ушите ни. След това слуховият нерв възприема и интерпретира тези вълни като звуци. Но когато клетките на власинките са ранени, те изпращат неправилно съобщение и грешният сигнал се изпраща до мозъка ни, което ни кара да чуем несъществуващ стимул.

Ето на какво още може да се дължи нараняването:

- Слушане със слушалки;

- Ушната кал също може да бъде причина, защото препятствието в ушния канал поради натрупване може да го надуе и дори да раздразни тъпанчето;

- Ушна инфекция;

- Проблеми с кръвното налягане;

- Синдром на Мениер.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 28 гласа.

Свързани новини