Отидете към основна версия

1 828 54

Научен пробив: Операция ще помага на транссексуални жени да раждат

  • научен пробив-
  • забременяване-
  • транссексуални жени-
  • трансплантирана матка

Този пробив ще даде възможност на биологичните мъже да носят дете - нещо, което в момента е невъзможно

Снимка: Shutterstock

Вблизко бъдеще транссексуалните жени ще могат да получат трансплантация на утроба, която ще промени живота им, твърдят водещи експерти по репродуктивна медицина. Огромният научен пробив ще даде възможност на биологичните мъже да носят дете - нещо, което в момента е невъзможно.

Безплодни жени по света вече са родили благодарение на пионерската операция, пише DailyMail, предава vesti.bg. Според световноизвестните специалисти в областта на трансплантацията са необходими само малки промени, за да се превърне в реалност и за мъжете.

Утробите биха могли да бъдат получени от починали жени и донори, които са решили да премахнат собствените си репродуктивни органи - което може да се случи, когато жените решат да станат мъже.

Екипът от престижната Кливландска клиника в Охайо пише за възможността за извършване на операцията върху биологичен мъж в списание Fertility and Sterility. Крайната цел на трансплантацията на утроба на биологичен мъж би била да му се даде възможност да забременее.

Деца се раждат от жени, на които е трансплантирана матка чрез ин витро, като оплодена в лаборатория яйцеклетка се имплантира в утробата.

Но за това е необходима здрава утроба, в която да расте детето. Има само един документиран случай на трансплантация на утроба на транссексуална жена, родена като мъж, но тя умира от усложнения само няколко месеца по-късно.

Няма окончателни данни за това колко транссексуални хора са родили по света или във Великобритания.

Седемдесет и пет души, които са се идентифицирали като мъже, са родили в Австралия през 2020 г. - най-сравнимата страна, за която има данни.

Транссексуалната жена, която желае да износи бебе, ще трябва да получи и изкуствени хормони, които да имитират тези, които женското тяло произвежда при нормална бременност.

Въпреки че заявиха, че подкрепят аргументите за клинични изпитвания на трансплантации на матка при транссексуални жени, експертите признаха, че има "няколко значителни" неизвестни относно безопасността на процедурата, особено в дългосрочен план, и са необходими повече данни.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.

Свързани новини