Отидете към основна версия

1 298 4

В Южна Африка откриха най-старите следи от Homo sapiens

  • южна америка-
  • homo sapiens-
  • следи-
  • отпечатъци-
  • най-старите

Следите са отпреди 153 000 години

Снимка: Shutterstock

Археолози в Южна Африка са открили отпечатъци от крак на Homo sapiens отпреди 153 000 години - най-старите известни следи, приписвани на нашия вид, съобщава „Live Science“, предава БГНЕС

Рекордната находка е една от многото, открити в Африка през последните няколко десетилетия. След съобщението за отпечатъци от стъпки на възраст 3,66 милиона години в местността Лаетоли в Танзания преди повече от 40 години палеоантрополозите са открили повече от 100 пешеходни следи, запазени в скали, пепел и кал, оставени от нашите предци хоминини - групата, която включва съвременните и изчезналите хора, както и близкородствените ни предци.

Откритието "подейства като стимул да продължим търсенето на следи от хоминини в находища, за които знаем, че са още по-стари", казва Хелм.

"Подозираме, че по южното крайбрежие на Кейп чакат да бъдат открити още ихнозити на хоминини", пишат в „The Conversation“ Хелм и съавторът на изследването Андрю Кар, географ от университета в Лестър, Великобритания. "Те също така са уязвими на ерозия, така че често се налага да работим бързо, за да ги регистрираме и анализираме, преди да бъдат унищожени от океана и вятъра."

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини