Отидете към основна версия

1 161 14

Защо не кихаме, докато спим?

  • кихане-
  • сън-
  • мозък

Нека разгледаме този интересен феномен

Снимка: Shutterstock

Една от малките, но интригуващи мистерии на човешкото тяло е фактът, че не кихаме, докато спим. Това е въпрос, който може да не е хрумвал на мнозина, но отговорът му разкрива много за сложните механизми на нашата физиология и неврология. Нека разгледаме този интересен феномен и разберем защо нашето тяло "изключва" кихането по време на сън.

Какво представлява кихането?

Кихането е рефлекторен акт, който тялото използва, за да изчисти дразнители от носната кухина. Когато нещо като прах, алергени или дори студен въздух раздразни мембраните на носа, сигналите се изпращат до мозъка, който от своя страна изпраща сигнали за незабавно свиване на мускулите, водещи до мощно издишване през носа и устата. Това издишване, известно като кихане, изхвърля дразнителите навън.

Какво се случва по време на сън?

Сънят е сложен процес, който включва различни фази. Основните фази са бавновълновият сън (Non-REM) и бързовълновият сън (REM). По време на Non-REM съня, тялото се отпуска и преминава през различни степени на дълбочина на съня. През REM съня, който е известен като фазата на сънуване, мозъчната активност се увеличава и тялото преживява временна парализа на мускулите, за да предотврати движението по време на сънищата.

Неврологични механизми на кихането по време на сън

Един от ключовите фактори за липсата на кихане по време на сън е начинът, по който мозъкът регулира неврологичните сигнали. Когато спим, мозъкът понижава своята реактивност към сензорните стимули, включително тези, които предизвикват кихане. Това означава, че дразнителите, които обикновено биха предизвикали кихане, не се възприемат със същата сила или изобщо не достигат до съзнателното ниво на мозъчната дейност.

Освен това, по време на REM фазата на съня, когато мозъкът е най-активен, телата ни изпитват временно парализа на мускулите. Това включва и мускулите, които участват в процеса на кихане. Така, дори и да има стимул за кихане, мускулите не могат да се активират, за да извършат този акт.

Какво се случва, ако дразнителите са прекалено силни?

Разбира се, тялото ни има начини да се събуди, ако дразнителите са достатъчно силни. Ако нещо наистина сериозно дразни носните проходи, мозъкът може да активира механизма на събуждане, за да можем да кихнем и да се отървем от дразнителя. Това обаче е крайна мярка и обикновено дразнителите, които срещаме по време на сън, не са достатъчно интензивни, за да предизвикат събуждане.

Не кихаме, докато спим, благодарение на сложни неврологични механизми, които регулират реактивността на мозъка към сензорни стимули и временно парализират мускулите по време на REM съня. Това е още един пример за невероятната адаптивност и сложност на човешкото тяло, което работи неуморно, за да ни осигури спокоен и непрекъснат сън. Следващият път, когато си легнете, може да се почувствате още по-впечатлени от удивителните процеси, които се случват във вашето тяло, докато спите.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.

Свързани новини