Отидете към основна версия

958 6

Пъстро празнично дефиле откри 31-то издание на Български фестивал на сливата в Троян ВИДЕО

  • троян-
  • фестивал-
  • слива

В шествието се включиха граждани и гости на града

Снимка: Фейсбук

С традиционното пъстро празнично дефиле започна 31-то издание на Български фестивал на сливата в Троян, предаде БТА. В шествието се включиха граждани и гости на града, читалищни състави, представители на местната власт, спортни и културни институции от общината.

Сред официалните гости, които се присъединиха към шествието, бяха генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев, заместник-директорът на БТА Евгения Друмева и директорът на Българското национално радио Милен Митев. Броени часове преди това генералният директор на БТА Кирил Вълчев официално откри Национален пресклуб на БТА в Троян, с което медийните центрове на Агенцията в страната и чужбина станаха 41.

Основна роля при организацията на дефилето имат Община Троян и троянското читалище „Наука – 1870 г.“, а подготовката продължава седмици наред. По традиция шествието започна от Малкия пазар в града, водено този път от „сливомобил“, като премина по протежение на главната търговска улица. За дефилиращите имаше предварително подготвени шеговити изненади, организирани от местните читалища и дегустации на сливови специалитети и ракия.

На централния площад „Възраждане“ участниците в шествието бяха посрещнати с хляб, сол и традиционната за празника троянска сливова ракия, след което кметът на града Донка Михайлова официално откри фестивала.

Тя определи Български фестивал на сливата като най-искрения и вълнуващ троянски празник, събрал цялото чудесно чувство за хумор на троянци, обичта един към друг и желанието им да празнуват.

„В тези дни ние отваряме домовете си за всички, които обичаме, за гости и близо и далеч, за да бъдем заедно, да изпием по чаша троянска сливова ракия. В тези дни Троян отваря вратите си за нашите гости, които помагат за това местния бизнес да бъде жив и да се развива“, каза Михайлова.

Тя припомни, че преди 31 години фестивалът тръгва от поляните на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак, за да се пренесе в Троян и да стане един от най-добрите фестивали в Европа.

„Започнахме да мечтаем за един български фестивал на ракията, в които да поканим гости от Балканите, и той да прерасне в Балкански фестивал на сливата. Много искаме в следващите дни да изпитате радостта от празника, който готвихме с много обич и желание да се чувствате добре“, каза тя. Кметът не пропусна да изкаже специалната си благодарност към всички участници в организацията на мероприятието и медийните партньори на фестивала – Българската телеграфна агенция и Българското национално радио.

На финала на официалното откриване самодейците от Народно читалище „Изгрев - 1926 г.“ в село Бели Осъм изпълниха химна на фестивала.

Тази вечер гостите могат да гледат празничен концерт на троянския фолклорен ансамбъл „Траяна“ и изпълнение на формация „Жарава“.

Програмата на фестивала ще продължи и през следващите три дни, като за утрешния ден е насрочен традиционният ритуал по запалване на казана за ракия. През деня ще има открита сцена за самодейни състави, разнообразни тематични конкурси и арт занимания за деца и възрастни. Също в утрешния ден е и официалното откриване на сливовия празник в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак, припомня БТА.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини