Отидете към основна версия

411 3

Съвети от експерт: Как да предпазим кожата на ръцете през зимата?

  • ръце-
  • кожа-
  • сухота-
  • напукване-
  • хидратация-
  • съвети

Ето как да запазите ръцете си меки и гладки през студените месеци

Снимка: Shutterstock

С настъпването на есента и зимата експерт сподели важен съвет, за да запазите ръцете си меки и гладки през студените месеци.

Д-р Анил Шарма, лекар в клиниката по хирургия на кожата и косата „Шарма“, обясни, че студеният въздух през тези сезони може да доведе до изсушаване на кожата, което води до възпаление, напукване и дори кървене на ръцете.

През зимата забележимите признаци на сухата кожа включват лющене, грапавост, опъване, сърбеж и дори сурови или напукани участъци. Ръцете ни са особено податливи на изсушаване поради честата им употреба“, каза Шарма.

Той обясни още, че ниските температури понижават влажността на въздуха, извличайки влагата от кожата, докато отоплителните системи в помещенията влошават тази сухота, като намаляват нивото на влага във въздуха. Горещите душове и суровите сапуни също могат да лишат кожата от естествените ѝ масла, допринасяйки за изсушаването ѝ.

За тези, които са склонни към изсушаване на ръцете през зимата, експертът препоръча да използват овлажнители с подхранващи съставки като глицерин, масло от жожоба, масло от ший и алое вера. Д-р Шарма сподели своите най-добри съвети за поддържане на кожата хидратирана и здрава - и това включва повече от нанасяне на овлажняващ крем. Той предлага да носите ръкавици в леглото.

Ако кожичките ви все още се лющят, изсушават или втвърдяват, помислете за създаване на нощна процедура с масла, богати на витамини и овлажняващи свойства. Масла като кокосовото, аргановото и бадемовото са с високо съдържание на витамин Е - мощен антиоксидант, който подпомага образуването на защитни мембрани за кожните клетки“, каза лекарят, предава БГНЕС,

Може да опитате и масло с много полезни свойства като жожоба, което съдържа не само витамин Е, но и витамин А, подпомагащ гладкостта и младостта на кожата, както и витамин В, който действа като антиоксидант и помага за защитата от свободните радикали и увреждането на клетките“, подчерта той.

След като сте избрали маслото, Шарма препоръчва да нанесете няколко капки върху всяка кутикула с помощта на памучно топче или четка, в зависимост от това какво работи най-добре за вас. След това внимателно масажирайте маслото в кожичките в продължение на няколко минути, за да стимулирате кръвообращението и да гарантирате, че маслото ще се абсорбира дълбоко в кожата.

Последната стъпка? Сложете чифт памучни ръкавици. Тези ръкавици помагат за задържане на естествената топлина на тялото ви, което позволява на маслото да проникне още по-дълбоко и да омекоти кожичките ви през нощта. Според Шарма памучните ръкавици са идеални, защото подпомагат по-доброто усвояване на овлажнителите и оставят кожата ви мека на сутринта.

За да поддържате кожичките си в отлично състояние, трябва редовно да спазвате тази процедура.
За допълнителна стъпка помислете за нанасяне на крем за ръце, обогатен с витамин Е, или формула на основата на масло от ший, преди да сложите памучната ръкавица“, предлага Шарма.

Наред с добавянето на тази стъпка с ръкавиците към рутинните процедури преди лягане, от решаващо значение е да използвате правилния сапун, когато миете ръцете си. Експертът предупреждава, че някои сапуни могат да бъдат изсушаващи“ и ако страдате от суха кожа, трябва „да изберете сапуни с добавени овлажняващи съставки, които са по-нежни към кожата“, което ще помогне да се предотврати всякакво изсушаване.

„Обичайните овлажняващи съставки включват глицерин, серамиди и хиалуронова киселина. За тези, които предпочитат естествени варианти, сапуните с масло от авокадо, масло от ший, кокосово масло или масло от жожоба предлагат ефективни овлажняващи свойства“, каза експертът.

След като измиете ръцете си, Шарма препоръчва да ги подсушите, а не да ги търкате, за да предотвратите дразнене на кожата, тъй като търкането на ръцете може да раздразни кожата ви, особено ако тя вече е суха.

„Домашно приготвени продукти като захар, комбинирана с кокосово масло, могат да помогнат за нежно полиране на сухата кожа“, съветва лекарят.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини