Отидете към основна версия

3 792 4

Откриха метод за забавяне на стареенето

  • старост-
  • кръв-
  • метод

Преливането на млада кръв във възрастно тяло подобрява мозъчната дейност на организма

Американски учени твърдят, че са открили начин да бъдат избегнати и дори обърнати някои ефекти от застаряването, съобщава Би Би Си.

Последни експерименти са показали, че инжектирането на кръв от  млада мишка на по-възрастна такава, подсилва нейния интелектуален потенциал. Учените се надяват, че ще могат да приложат процеса и върху хора, разработвайки нови методи за лечение на деменция.

В проучванията 18-месечни гризачи са били инжектирани с кръвта на 3-месечни такива. Инжектираните гризачи са се представили по-добре на тестовете за памет, в сравнение с тези на тяхната възраст, които не са били инжектирани.

Според изследователите в кръвта на по-младите мишки има фактори, които да зареждат мозъка на възрастните, който започва да функционира по-скоро като млад. Все още текат проучвания относно това, какви са тези фактори и от кои тъкани произхождат. Не е ясно дали подобна съвместимост има и при хората, но тепърва са насрочени подобни експерименти.

Според изследването на екипа от Харвард в младата кръв на мишките има вещество, което оказва ефект на анти-стареене върху сърдечния мускул, което също спомага за нарастването на мускулите и силата на мозъка.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини