Last news in Fakti

5 Май, 2014 16:22 3 777 4

Откриха метод за забавяне на стареенето

  • старост-
  • кръв-
  • метод

Преливането на млада кръв във възрастно тяло подобрява мозъчната дейност на организма

Американски учени твърдят, че са открили начин да бъдат избегнати и дори обърнати някои ефекти от застаряването, съобщава Би Би Си.

Последни експерименти са показали, че инжектирането на кръв от  млада мишка на по-възрастна такава, подсилва нейния интелектуален потенциал. Учените се надяват, че ще могат да приложат процеса и върху хора, разработвайки нови методи за лечение на деменция.

В проучванията 18-месечни гризачи са били инжектирани с кръвта на 3-месечни такива. Инжектираните гризачи са се представили по-добре на тестовете за памет, в сравнение с тези на тяхната възраст, които не са били инжектирани.

Според изследователите в кръвта на по-младите мишки има фактори, които да зареждат мозъка на възрастните, който започва да функционира по-скоро като млад. Все още текат проучвания относно това, какви са тези фактори и от кои тъкани произхождат. Не е ясно дали подобна съвместимост има и при хората, но тепърва са насрочени подобни експерименти.

Според изследването на екипа от Харвард в младата кръв на мишките има вещество, което оказва ефект на анти-стареене върху сърдечния мускул, което също спомага за нарастването на мускулите и силата на мозъка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    6 1 Отговор
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ
    ВСИЧКО Е НАПРАВЕНО ЗА ДА СЕ ПЕЧЕЛЯТ ПАРИ ОТ ЕВРЕИТЕ
    ПРИРОДАТА НЕ МОЖЕШ ДА Е ИЗЛЪЖЕШ
  • 2 Монго

    3 0 Отговор
    Това със смяната на кръвта нямаше ли го при съветските лидери...

    Коментиран от #3

  • 3 Николай Николов

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Монго":

    Аз също съм със сменена кръв
  • 4 Toshko Dimitrov Tsvetkov

    0 0 Отговор
    vsichko e laza