Отидете към основна версия

3 355 12

Чичко, а ти от кое БСП си?

  • георги харизанов-
  • бсп-
  • станишев-
  • миков-
  • ляво

Станишев, на кой ги остави?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като едно от най-провалилите се звена на нещото, наречено „кабинет Орешарски“, ще остане анти дясната пропаганда от страна на медиите на успелия млад и на взелите непотърсени заеми от КТБ. Една по една се срутиха всички опорни точки по отношение на десницата, с които беше оплют протеста и опозицията по онова време. Да, Борисов може да обедини българското дясно. Да, Радан Кънев и Петър Москов могат да са успешни и като управляващи. Да, ДСБ и ГЕРБ могат да работят заедно. И не, нито ГЕРБ е авторитарно - тоталитарна силова групировка, нито РБ е нечия глухоняма патерица без собствена физиономия и позиция.

Какво обаче се случва в лявото?

Няма смисъл да се обсъжда нещото АБВ. Нещо без идеология, без идея и без бъдеще. Нещо, създадено само за да реабилитира агент Гоце и да задоволи личните му напъни да не е „бивш“. Нещо, което очевидно няма нищо общо с лявото, не е център - либерално и определено не е дясно, поне по състав. Към момента нещото е без лидер, замалко не бламира министъра си, и няма да е изненада ако изчезне много преди да се самоопредели. А и най-изумителното е поводът за театралната оставка на агент Гоце, наричащ себе си „социалният президент“ – а именно тригодишната рамка на обслужването на дълга, която да гарантира именно социалните плащания на ресорния му вицепремиер. Красота.

Няма смисъл да се обсъжда и нещото Атака. Лицето Сидеров, известен и като Бялата Златка, за пореден път си намери театрална ниша и оцеля в политическия мач с помощта на руски духов оркестър и сполучливо оползотворяване на геополитическата обстановка. Фино експлоатирайки страховете и незнанието на „белите цигани“ с голи глави и кубинки, и носталгията по Дядо Иван на бабите и дядовците в малките населени места, човекът просто за пореден път оцеля. Да, напоследък наруши маса закони и Конституцията с куп простотии по отношение на война, мобилизация и прочее безумия, но явно съдебната система подхожда с великодушие и снизхождение към евтиния му вреслив театър.

БСП обаче има смисъл да се обсъжда. И то извън познатото футболно клише „За да е силен Левски трябва да е силен и ЦСКА“. А и аз нямам проблем с членовете на БСП – ляво е имало, има и трябва да има. Идеята за социалното и солидарната грижа за болните, слабите и тези, които са в затруднена ситуация не по своя вина, е отдавна направен избор в цивилизованите общества. Само че според мен членовете на БСП имат проблем с това на какво точно са членове, поради следните въпроси:

    - Членуват в БСП, което е член на ПЕС го председателства чрез Станишев, проевропейско е и е против анексията на Крим, и като такова признава и подкрепя политиката на ЕС спрямо Русия и наложените икономически санкции? Или членуват в БСП, което ходи в Москва да му дърпат ушите, и чиито настоящ председател Миков стои засрамен пред строя, докато путинистите от руската дума държат обиден и назидателен тон спрямо България?

   -  Членуват в БСП, което ще припознае модерната глобална лява политика и ще започне да прокламира съвременни леви ценности и идеи, сред които попадат щекотливи теми като гей браковете и абортите, БСП, което ще започне да работи със зелените каузи и против корпоративните интереси на едрия бизнес? Или членуват в БСП на милионерската върхушка, което иска да строи нови ядрени мощности и да налива милиарди в джобовете на няколко избрани едри капиталисти, иска да реиндустриализира с държавни пари и открито показва носталгия по годините на зрелия социализъм?

   -  Членуват в БСП, което ще разтвори строя и говоренето си и няма да позволи да бъде „изпреварено отляво“ от нови несистемни популисти? Или членуват в БСП, което въпреки отхапания центристки и чисто мажоритарен вот от АБВ, и отнетите ултралеви русофилски избиратели от Атака, ще продължи да се капсулира на Позитано, блокирайки улицата с безкраен кортеж от лимузини за милиони левове?

  -  Членуват в БСП, което ще започне работа с гражданското общество и активните организации на млади хора, интересуващи се от социални каузи и работа с хора и общности в неравностойно положение? Или членуват в БСП на Мая Манолова, която под „граждани“ разбира Нина Гергова и Бисер Петното, и ще отваря на какъв МОЛ, в който тепърва някакви хора ще измислят топлата вода на тема „що е то ляво и има ли почва у нас“?

Мога да питам и още, но няма смисъл. Което е жалко. Защото извън футболното клише, именно неадекватността на днешните лидери на Позитано е причината, поради която някакви неща като Атака и АБВ изобщо съществуват.

А ако тази неадекватност продължи /засега няма никакви индикации за противното/ нищо чудно да настъпят времена, в които освен Станишев, и Волен да започне да ни се вижда като нещо съвсем приемливо на принципа на по-малкото зло.

Просто погледнете малко на юг от нас.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини