Отидете към основна версия

6 670 28

Води се активна кампания за създаване на проблем с ромите

  • соломон бали-
  • орландовци-
  • българи-
  • роми-
  • вълнения
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Властта трябва да започне да преследва законово тези, които живеят върху омразата, заяви за Факти.бг президентът на Б`ней Б`рит Соломон Бали.

Над 30 души са отведени тази сутрин в полицията за конфликта в "Орландовци". Има задържани, има обвинения за участници в мелето. Какво се крие зад изблиците на насилие в с. Гърмен и столичния квартал „Орландовци” разговаряме с президента на Б`ней Б`рит.

На какво се дължи напрежението в Орландовци?

Напрежението в Орландовци има много дълга предистория. То е свързано с наблюдаваната тенденция за дезинтегриране на обществото. От няколко месеца се води активна кампания за създаване на проблем с ромите.

Има ли връзка на проблема между столичния квартал „Орландовци” и с. Гърмен?

Абсолютно. Това е част от един и същ процес. Трябва да се зададе въпросът кой има интерес да извлече политически дивиденти от омразата.

Не трябва да се пренебрегва и въпросът кой има интерес от това институциите, за които ние ежедневно плащаме, да не си вършат работата.

Съществуването на тези шпицкоманди под формата на футболни агитки не е случайно.

Чуха се упреци към държавната администрация, че е позволила строителството на незаконни къщи в Гърмен и „Орландовци”...

Незаконното строителство не е патент само на ромите. Трябва само да погледнем родното ни Черноморие, за да получим яснота къде се е развихрило безумието на строителството и то със съучастието на всички институции. Смятам, че нещата са ясни. Да, има такова незаконно строителство, но този проблем трябва да се види цялостно. Доколкото съм запознат с анализи над 30% от зеленината на София за последните 20 години е унищожена от строителство. То, сигурно в някакъв момент е узаконено, но дали е полезно за обществото, също трябва да си зададем този въпрос. Интересно е и как то е било узаконено.

Какъв е изходът от тази ситуация, за да не се повтарят случаите подобно на този в с. Гърмен и „Орландовци”?

С две думи е трудно да се каже. Първо партиите, които се готвят за местния вот, да извадят от пропагандната си стратегия омразата.

Второто, което трябва да се направи, е омразата е да бъде преследвана чрез законови средства и наказвана. Всички, които живеят върху нея, трябва да бъдат санкционирани.

Трето трябва да започнат да се вземат активни мерки за подобряване на социалното положение на всички хора, живеещи в България.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини