Last news in Fakti

15 Юни, 2015 19:58, обновена 16 Юни, 2015 09:58 3 589 15

Отново провокация и арести на протеста в Орландовци

  • орландовци-
  • протест-
  • роми-
  • полиция
Отново провокация и арести на протеста в Орландовци - 1
Снимка: Росен Цветков, БТВ

За поредна вечер стотици жители на кв. Орландовци се събраха на протест пред читалището против циганската престъпност. Той продължи до 23 часа.

Малко след 8 часа маскирани момчета с качулки се опитаха да разкъсат полицейския кордон.

Провокаторите се опитаха да влязат в улиците на квартала, за да провокират отново изблици на насилие и сблъсъци.

Полицията успя да ги приклещи в една от малките улици на квартала. Около десетима души са с белезници. При завързалата се гонка из квартала провокаторите лягаха на пътното платно в опит да спрат мобилните екипи на полицията.

Бусове на жандармерията и жива верига спира протестиращите да достигнат циганската махала. Улица "Мара Бунева" е блокирана от полицейски части.

На място са се събрали много граждани, много от тях носят бирени бутилки. Пред тях стоят полицаи, които препречват пътя на протестиращите към Орландовци.

Междувременно стана известно, че четирима души с автомобил са се опитали да пробият полицейския кордон. Те са задържани, а в момента силите на реда ги разпитват.

Силите на реда са подсилени с две водни оръдия, които се използват за разпръскване на масови безредици.

Служителите на реда са задържали 20 души за неизпълнение на полицейско разпореждане и осуетяване на полицейска проверка, съобщиха за Факти.бг от пресцентъра на МВР.

До началото на протеста са задържани 14 души без документи за самоличност. На тях ще им бъдат съставени актове по Закона за българските лични документи.

 

Полицията отново призовава гражданите да запазят спокойствие и да не се подават на провокации. В квартала беше разположена и конна полиция. Жители на квартала свикват пореден протест във вторник от 18 часа.

В началото на протеста за разлика от неделя вечерта протестиращите не тръгнаха на шествие по улиците на столичния квартал и не търсят саморазправа с циганите.

Хората имат право на граждански протест, напрежението тук е следствие на натрупани проблеми. Нашата задача да осигурим реда на квартала, отбеляза пред медиите и протестиращите директорът на столичната полиция комисар Младен Маринов.

Читатели на Факти.бг заявиха, че сили на полицията и жандармерията са разположени на всички места в София, където има ромски махали.

 

Малък, но атрактивен протест се проведе за двайсетина минути пред Народното събрание. Част от протестиращите са пострадали при сблъсъците в събота вечерта в столичния кв. „Орландовци". Те танцуваха брейк и се обявявиха срещу насилието.

Организаторите признаха, че нямат разрешение от общината, защото не са успели да го получат.

Напрежението между българи и роми в столичния кв. „Орландовци" ескалира през уикенда, стигна се до сблъсъци, арести и повдигане на обвинения. Началото на конфликта беше в събота вечер заради силна музика. При сблъсъците няколко души пострадаха и се озоваха в „Пирогов".

В знак на протест снощи в квартала се събраха около 200 души, сред които и представители на футболните агитки. Те влязоха в конфликт с местните роми. Това докара много полиция и жандармерия, които да се грижат за реда в квартала. Тази сутрин органите на реда увериха, че ще направят всичко възможно да не се повтори ескалацията на напрежението.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Манго от Раджастан

    1 0 Отговор
    В София няма рилмянски, джинджифилски или вермутски махали, а незаконни ЦИГАНСКИ гета!
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Полицията да си затвори очите за 2-3 вечери и всичко ще си дойде на мястото, м...лите ще пълзят като охлюви в тревата! Че те австралийските аборигени са по-красиви отколкото тези!
  • 3 истината

    0 0 Отговор
    Ограничаване на популацията.Това е единственото решение.Ако не знаете как става има челен опит. И стига с политическите игрички и отглеждане на хуманоиди за гласоподаватели.Това е страшна бомба.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 пенсионер

    0 0 Отговор
    Какво очакваме от полицаите те с реда в БГ не са в състояние да се справят искаме да охраняват границата.
    МВР няма какво да им се моли а да види на колко години са настоящите синдикални лидери като този на гранична полиция как досега е можел да служи след като са придобили право на пенсия не са се пенсионирали а чакат пределните 60 години.
    Тези не случайно настояват за гратис през това време да навършат пределните 60 години въздраст.
    Това са корпоративни лични интереси.
  • 6 диан

    0 0 Отговор
    пазят си статута
    на държавна издръжка
    и полицаите и циганите
  • 7 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор
    БОЙ НА ЦИГАНИТЕ
    САМО БОЙ
    НАХАЛНИ СА МНОГО
  • 8 Провокатори

    0 0 Отговор
    Очевидно някой плаща на групи от цигани и на скинаро-силовашки форминования да разпалват конфликти на етническа и социална основа и да дестабилизират България !
  • 9 Plovdiv

    1 0 Отговор
    Кой идиот слага всички под една черта?! Да има убити от българи цигани?! Да има ограбени, изнасилени от българи цигани?! Да има български банди, които да ходят в циганските махали и да провокират или обират "горките" цигани?! Случайно законите да се прилагат еднакво и за нас, и за паразитите?! Тая сган е обявила неофициално война на нас - българите - а държавата се прави на ни чула, ни видяла! Няма никаква кампания на омразата, а има справедлив гняв, който закъсня много! И колкото повече ония се правят, че не го виждат, толкова по-силен ще става той, докато цяла България стане Гърмен, Катуница или Орландовци!
  • 10 ВЕДНАГА

    1 0 Отговор
    КАК СИ ПРИЕХТЕ 16милиарда ЗАЕМ БЕЗ ДА ПИТАТЕ ХОРАТА,ТАКА ПРИЕМЕТЕ ВЕДНАГА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОНЕ ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ И СУБСИДИИ ЗА ПАРТИИТЕ ОТ 2,50лв.ЗА ГЛАС И НОВИ ИЗБОРИ. ЗАЩОТО НА РЕФЕРЕНДУМА ЩЕ ЗАМАЖЕТЕ САМО ОЧИТЕ НА ХОРАТА НО ГЕРБ И ДПС ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ПРОТИВ И НЯМА ДА МИНЕ НО ХОРАТА НЯМА ДА РАЗБЕРАТ ,ЧЕ СТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ .КАКВО ОБЩО ИМА МЕЖДУ ГЕРБ И ДПС??????????? И РАБОТЕЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА
  • 11 1234

    1 0 Отговор
    Всичките тези бунтове около циганите е провокация и то умишлена.Кой има интерес от това:Казвам ви го в прав текст.Обстановката в България се нажежава защото по този начин миротворците САЩ" ще могат да дислоцират на наша територия допълнителни войскови части под предлог,че опазват мира в държавата.А замисълът на това има още по дълбоки корени,но за това по късно.Сега е много важно да не допускаме размирици от този тип,защото това е платена провокация,и ДАНС трябва да я пресече о време ,а не да се политизира и да се изтъкват други доводи.Просто около циганите и с тях малко по строго,и да се спазват законите за реда.МВР да си влезе в ролята и такива нарушения с коли в парковете,селна музика и т н да бъдат предотвратявани още в зародиш,те затова е създадена полицията да защитава ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД,а не да пази парламента с железни огради,защото народа добре се е ориентирал и вижда от къде идват бедите му!

    Коментиран от #14, #15

  • 12 гост

    0 0 Отговор
    Напрежението ще стихне когато всички български граждани биват третирани по един и същ начин от закона и институциите.
    Има напрежение понеже има безнаказност на циганите, която вече много години се втълпява в тях от българските институции.
    МВР да се захване да решава криминалните деяния и да залавя и наказва престъпниците, ако ли не, съвсем скоро ще настане пълна анархия в тази страна и всеки мислещ човек ще си стегне багажа и ще избяга. Всяка друга европейска страна е много по-добре от нашата.
    Управата трябва да реши проблема възможно най-скоро.
    Да се дадат права на хората да си избират осигуряването, пенсионите фондове като в замяна на това се задължават да спазват законите на страната. Глобите да се увеличат многократно и да се реши събираемостта на сумите от тях, за да има някакво развитие. Нека ве увеличат заплатите на МВП, но да вършат реално нещо, а не да те разкарват за дребна кражба.
    Промени трябват от политиците, не приказки, защото тези които само приказват съвсем скоро ще изпитат гнева на народа.
  • 13 сссс

    0 0 Отговор
    да ве арестувайте българите ...аси простата полиция

    тия с брадвите и коловете ги пазите .....аси тъпите полицаи
  • 14 ссссс

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "1234":

    прав и е и предизборно

    но това не означава че трябва да вилнеят циганите и да си траем
  • 15 сссс

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "1234":

    и ползват циганите защото лесно се контролират ..ако използват турската етническа карта ще реагира и турция
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове