Last news in Fakti

15 Юни, 2015 09:52, обновена 15 Юни, 2015 11:12 2 768 3

34 души са отведени в РПУ за конфликта в Орландовци

  • орландовци-
  • задържани-
  • над 30-
  • полиция

Повдигнаха първите обвинения срещу Жони Коцев и Андрей Коцев, които бяха задържани още в събота

34 души са отведени в РПУ за конфликта в Орландовци - 1
Снимка: bTV

Над 30 души са отведени в полицията тази сутрин за конфликта в Орландовци, съобщиха за Факти.бг от пресцентъра на МВР.

Във Второ РУ на СДВР са отведени общо 34 души за установяване на съпричастност към инцидентите от събота и неделя. За един от тях предстои да се установи съпричастност към инцидента в събота вечерта, някои от останалите са били без документи за самоличност, други – без адресна регистрация; има и заподозрени като съпричастни в случилото се в събота и в неделя вечерта. Издирва се още един човек, който по свидетелски показания е пряк участник във възникналия инцидент.

Има четирима задържани до момента, на двама от тях са наложени 72-часови мерки за неотклонение, уточниха по-късно от полицията.

Прокуратурата и столичната полиция са предприели незабавни мерки за разследване и наказателно преследване на виновните участници в масовото сбиване в столичния квартал „Орландовци” на 13 юни 2015 г., съобщиха от прокуратурата.

По случая още на 13.06.2015 г. е образувано досъдебно производство, като на този етап с постановления от 14.06.2015 г. по делото са повдигнати първите обвинения – срещу Жони Коцев (на 19 г.) и Асен Коцев (на 22 г.), които бяха задържани още в събота. Обвиненията са за причинени от двамата в съучастие като съизвършители и по хулигански подбуди леки телесни повреди на повече от едно лице (пострадалите Валентин Радков, Стефан Манолов и Никола Петков).

 По нареждане на прокурор от СРП, двамата обвиняеми са задържани снощи за срок до 72 часа, с цел изправянето им пред Софийския районен съд и разглеждане на искане за задържането им под стража.

Обвиняемият Жони Коцев е осъждан двукратно за осъществени от него като непълнолетен кражба и грабеж.

Тази сутрин столичната полиция е задържала по реда на Закона за МВР за срок от 24 часа още две лица – Георги Коцев (на 25 г.) и непълнолетния Даниел Колев (на 17 г.), за които по-късно предстои материалите да се докладват в Софийската районна прокуратура за преценка на събраните доказателства и евентуалното повдигане на нови обвинения.

Обстановката в квартала се успокоява. Осигурено e необходимото полицейско присъствие за гарантиране сигурността на гражданите.

Ситуацията след сблъсъците в квартал “Орландовци” е спокойна, но това се дължи на голямото полицейско присъствие. Това съобщи на брифинг тази сутрин директорът на “Национална полиция” Христо Терзийски. Той уточни, че към този момент няма данни, че зад протестите в квартал “Орландовци” стоят политически лидери. „Противодействието на битовата престъпност е приоритетна задача за ГДНП. Поели сме сериозни ангажименти за предприемане на действия, които да доведат до видими резултати”, посочи директорът на главната дирекция.

В момента се извършва сериозен анализ на местата, където има завишаване при статистическите данни за регистрираната престъпност. Прави се реорганизация в полицейски управления и областни дирекции, с оглед изпращането на допълнителен състав, като същевременно усилия са насочени към обезпечаване сигурността на летуващите по Черноморието. Създава се такава организация, която да не нарушава и баланса с полицейското присъствие в малките населени места. Месечно поне веднъж се извършват и полицейски проверки, съвместно с органите на общинската администрация, по отношение на адресните регистрации.

Според шефа на столичната полиция Младен Маринов обстановката в “Орландовци” не е изострена на фона на цялата ситуация в столицата. Той посочи, че за едно денонощие се получат около 15 сигнала за нарушаване на обществения ред. Няма нещо, което да буди сериозни опасение, уточни Маринов.

Районния кмет Тодор Кръстев съобщи, че са предприети мерки за премахване на незаконните постройки в квартала. Към момента са описани 14 обекта, а 9 вече са премахнати. Кръстев съобщи, че след обсъждане със столичния кмет Йорданка Фандъкова, започва поетапно изграждане на видеонаблюдение в конфликтните точки в квартала. Ще бъде поискано и по-голямо полицейско присъствие, за да се гарантира спокойствието и сигурността на жителите на квартала.

Както съобщи Факти.бг, група от около 40-50 протестиращи срещу ромската престъпност нахлу в ромската махала в квартала. При сблъсъците пострадаха най-малко петима души, включително и едно дете. На място бяха изпратени служители на жандармерията за да потушават напрежението.

Повод за недоволството на жители на "Орландовци" беше скандал в събота вечер, започнал заради силна музика и завършил с масов бой.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АйДеБе

    0 0 Отговор
    А мавъра-гаргамел сред тях ли е?!
  • 2 ВЕДНАГА

    0 0 Отговор
    КАК СИ ПРИЕХТЕ 16милиарда ЗАЕМ БЕЗ ДА ПИТАТЕ ХОРАТА,ТАКА ПРИЕМЕТЕ ВЕДНАГА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОНЕ ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ. ЗАЩОТО НА РЕФЕРЕНДУМА ЩЕ ЗАМАЖЕТЕ САМО ОЧИТЕ НА ХОРАТА НО ГЕРБ И ДПС ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ПРОТИВ И НЯМА ДА МИНЕ НО ХОРАТА НЯМА ДА РАЗБЕРАТ ,ЧЕ СТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ .КАКВО ОБЩО ИМА МЕЖДУ ГЕРБ И ДПС??????????? И РАБОТЕЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА.
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    От край време е актуална поговорката "Има човек ,има проблем", изгонете циганите от България и всичко ще се оправи, за какво са ви тези кърлежи да ви смучат кръвта бе хора, че и налитат на бой дето ги хрантутим и им плащаме всичко!