Last news in Fakti

14 Юни, 2015 23:34 3 039 6

Втори ден размирици в "Орландовци"

  • орландовци-
  • втори-
  • ден-
  • размирици
Втори ден размирици в "Орландовци" - 1
Снимка: Нова телевизия

Вече втори ден продължават размириците между роми и българи в столичният квартал "Орландовци". Информацията за положението в квартала е противоречива.

Група от около 40-50 протестиращи срещу ромската престъпност нахлу в ромската махала в квартала. При сблъсъците са пострадали най-малко петима души, включително и едно дете, съобщава БНР.

На място са изпратени служители на жандармерията, които да потушават напрежението.

Повод за недоволството на жители на "Орландовци" е скандал в събота вечер, започнал заради силна музика и завършил с масов бой. Шестима бяха леко ранени. Арестуваните са двама.

Протестът срещу престъпленията, извършвани от роми, трябваше да се проведе пред читалището „Райна Княгиня” и да бъде мирен. Събралата се тълпа обаче тръгна с оръжия в ръка към ромската махала.

Последва гонитба с полицията, която се опита да спре протестиращите, но те просто промениха маршрута си на път към крайната цел, съобщиха от Нова телевизия.

Междувременно ромите също бяха изправени на нокти и се бяха въоръжили с мотики и бухалки.

Засилено остава присъствието на жандармерия в района. Силите на реда опитват да опазят ромите от гнева на местното население.

От МВР съобщиха, че на място са главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски и директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов.

Полицията призовава гражданите да се приберат по домовете си и да запазят спокойствие.

МВР разследва всички възможности за сблъсъците тази вечер в „Орландовци”. По думите на главния секретар Георги Костов на място е имало протестиращи от едната и от другата страна, които са известни на МВР.

Междувременно директорът на СДВР Младен Маринов призова всички гражданите да се приберат по домовете си, да запазят спокойствие и да оставят полицията да си свърши работата.

"С положителност става въпрос за проблеми наслагвани с години, с положителност има и конкретен, но оставям като интелектуално предизвикателство пред вас да си зададем въпроса – имало ли е и друг път такива поводи, нямало ли е. Същата обективна ситуация, като в момента, а нещата не са ескалирали до тези наистина застрашителни размери", заяви Георги Костов пред bTV.

"Разследваме всички възможни обективни версии, това е една от тях, но няма как я коментираме преди да я потвърдим или отхвърлим", отговори той на въпрос дали се разседва и версия за политически протест.

"Считам всяка форма на протест за основателна, укорявам единствено формите на протест – всеки има право да протестира, ако се чувства с нещо недоволен или застрашен. Формите обаче трябва да бъдат такива, че да не нарушават обществения ред и да няма хипотеза за извършено престъпление – в случая ситуацията не е такава", заяви главният секретар.

"Призивът ми е към всички, които гледат и слушат, да си останат по домовете и да не се поддават на емоциите. Полицията ще си свърши работата, така че да възтържествува законът и да няма ощетени", каза от своя страна Младен Маринов.

Към момента ситуацията в квартала е овладяна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 S-line

    1 0 Отговор
    Няма ли кой да изсели крадливите м...сти от незаконните им постройки? Нека се знае, че се контролират от един м....л - Коце Белия и сина му, живеещи на улицата след сервиз Полмо и са направили парите си само от кражби и безчинства!
  • 2 станигей

    0 0 Отговор
    Защо се продават наркотици в циганските гета из цяла България и полицията жандармерията и отряда за бързо реагиране не правят нищо по-въпроса от 25-години насам.....?-Случайно ако имат устни заповеди от началниците си и от министъра на мвр и от зам.министъра да не закачат циганските наркобарони и пласьори значи да отидат във сградата на министерството на мвр и във сградите на мвр в областните градове и да им на нашокат репите и във затвора за подпомагане и закрила нат наркотрафика и продажбата на наркотици!!!-А не да протестират а да покажат че те са закона и реда във България е не някакви си мафиотски организации скрити под шапката на различни политически партии!
  • 3 комбат 18

    1 0 Отговор
    Полицаите щели да си свършат работата........ :) ХА ХА ХА
    Ясно е, че няма да я свършат, както винаги!
    Не се ли вдигнат хората, да започнат да раздават ПРАВОСЪДИЕ, което липсва, няма да се оправят нещата.
    Когато институциите не работят хората изземват функциите на институциите.
  • 4 Ревулюционер

    1 0 Отговор
    мавъра-гаргамел ще поведе революцията от драгалевци към орландовци.
  • 5 Ний всички сме деца

    0 0 Отговор
    Интересно, никаква активност. Няма почти никакви коментари.Нима темата не е актуална и интересна.Показателно е,какъв тотален контрол има и в интернет и колко много пари се наливат за платени коментатори.
  • 6 qankov

    0 0 Отговор
    trqbva naroda da se nadigne kato nqma pravosadie za6toto v bg e taka ima galqma korubziq a v edna darjava imali galqma korubziq nedei a4akvai instituziite da si svar6at rabotata vi6te edna rumaniq nqmq labavo nezavisim prokuror zada moje da si var6i rabotata ina4e opraviq nikoga nqma da ima v bg sas sigurnost.