Отидете към основна версия

3 344 24

Русия печели информационната война

  • русия-
  • война-
  • печели-
  • путин

Владимир Путин знае как да използва медиите

Снимка: БТА/AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

                                                                                            Анализ на Рон Торосиан в „Observer”

През тази седмица руският президент Владимир Путин превзе заглавията на водещите медии, заявявайки, че Русия ще отвърне на разполагането на противоракетния щит на НАТО в Румъния.

Докато от САЩ твърдят, че системата има за цел да защитава Европа от страни – ренегати като Иран, гневът на Путин успя да генерира внимание. Той е от лидерите, които разбират значението на медиите.

За пример може да се даде медията Russia Today, която достига до 700 млн. души в света. Като една от най-следените чуждестранни медии в САЩ, RT е изключително ефективна, що се отнася до влиянието на хората, излизайки на английски, испански, арабски, немски, френски и руски език. Медията е финансирана от Кремъл и е в Топ 500 на най-големите сайтове в света. Има причина руското правителство да я нарича „организация от стратегическо значение за Русия“.

Новинарската мрежа е насочена към универсална публика и е проектирана да изглежда като всеки друг източник на новини. RT представя пропагандната машина на Кремъл по един фамилиарен за международната публика начин. Медията предлага подход към Русия, който обикновено не се среща на Запад.

Путин създава съдържание, което комуникира със света без филтър. Кое руско посолство се нуждае от медийно аташе, след като може да комуникира със света по уникален начин.

Така на 28-ми май гласност получи проектирането на нов руски дрон – камикадзе. Той може да предложи, както наблюдение, така и ударна мощ в забележително малък пакет. Така Путин съветва съперниците си да не се забъркват с него.

RT често публикува истории, предназначени за чуждестранни противници. Наскоро бе публикувана статия, която описва недоволството в Турция, след като служител на една от най-големите местни турски фирми бе хванат да маструбира върху спяща на гарата жена. Историята може да подсказва, че този инцидент подчертава „подтискащата среда срещу жените в Турция.“ Това е по-скоро история достойна за местен таблоид, а не за една от най-големите информационни агенции в света. Но, когато съдържанието се контролира от Кремъл, който има сериозен спор с Турция, нещата придобиват смисъл.

След това стигаме до скандала с „Панамските документи“, които показаха, че близки до Путин хора са свързани с огромни суми в офшорни сметки. От RT обаче отвръщат, че той е използван като лице на скандала, „тъй като западните медии се контролират от корпорации, печелещи от войната и имащи интерес от създаването на напрежение.“ От там ще ви накарат да вярвате, че Путин не е свързан със скандала.

Анализаторът Майкъл Кроули заяви в „Politico”, че RT отразява президентската кампания в САЩ, буквално въртейки на шиш Хилари Клинтън и фаворизирйаки Доналд Тръмп. От там заявяват, че Хилари е най-опасния кандидат от военна гледна точка и че нейния избор ще доведе до ескалация в отношенията между САЩ и Русия. Милиони американци четат тези материали, без да знаят, че Москва стои зад тях и остават сериозно повлияни от тях. Подобни примери има още много.

Чрез употребата на RT Владимир Путин показва, че може да влия на сърцата и умовете, заобикаляйки традиционните медии. Това показва разбиране на днешния пейзаж, липсващо на правителството в САЩ.

„Забележително е да се наблюдава забележителната медийна офанзива, която Путин осъществява чрез Russia Today.” Това заявява председателя на републиканската камера в Комисията по външните работи в Калифорния Едуард Ройс.

Руското правителство е умно в разбирането на новите правила при връзките с обществеността, докато Западът губи световната информационна война с Москва. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Тайната на оцеляването

    Анализът е на Андрей Колесников за „Project Syndicate“. Колесников работи в Московския център „Карнеги“, занимаващ се с изслед ...
    02.06.2016
    2 771
    6