Отидете към основна версия

1 888 10

София прайд дава кураж на уязвимите

  • софия прайд-
  • лгбти-
  • лгбт-
  • прайд-
  • кураж-
  • малцинства

Дискриминацията спрямо маргинални групи допринася за тяхното отхвърляне от обществото

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Броени часове преди началото на деветото поред шествие за равенството и недискриминацията на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполовите хора (ЛГБТ) - "София прайд", Моника Писанкънева, член на организационния комитет на София Прайд и председател на Фондация "Ресурсен център Билитис" разговаря с Факти.бг за прайда, толерантността, омразата, гордото отстояване на себе си, противопоставянето на закостенялото мислене.

Няма как да не започна с убийствата, които обляха в кръв миналата неделя американския град Орландо, когато в нощен гей клуб бяха убити 49 души. Тази новина потресе не само ЛГБТ общността, но и всички хора, които вярва т в равенството, свободата и демокрацията. Как се отрази атаката на общността в България?

Тя ни мобилизира и ни накара да вземем максималните възможни мерки за опазване сигурността на участниците в София прайд, който ще се проведе днес.

Ще се отрази ли на мерките за сигурност стрелбата в Орландо?

В голяма степен това зависи от СДВР и Общинска полиция, с които съгласувахме събитието и които също така знаят, че по същото време се провежда и контрашествие. Разчитаме, че органите на реда ще вземат необходимите мерки за сигурност. Но също така разчитаме по-голям брой хора от предходни години да дойдат на прайда, защото това означава солидарност и това ще ни помогне да бъдем чути с посланията си към институциите.

Колко хора очаквате да подкрепят шествието и посланието, което отправяте?

Очакваме поне 2000 души да се включат в шествието. Основното му послание е, че правата на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората в България все още не са изравнени с правата на останалите. България е ратифицирала редица международни споразумения, както и приела законодателството на Европейския съюз, което я задължава да защитава правата на всички хора. Ние, активистите за правата на ЛГБТИ (изброените по-горе групи) сме готови да окажем съдействие на властите за подобряване на законодателната рамка и публичните политики, за да се преодолеят традиционни предразсъдъци спрямо ЛГБТИ, които ги поставят в неравностойно положение.

Защо е важно да се говори за това без то да се омаловажава?

Защото правата на ЛГБТИ са човешки права и държавите, които функционират демократично и на основата на върховенството на закона, поемат анагажимента да защитават правата на всички хора, независимо от техните признаци на различие от мнозинството.

Усеща ли се промяна в отношението на обществото към хората с различна сексуална ориентация?

Обществото е доста радикализирано и разделено на крайни противоположности не само по отношение на правата на ЛГБТИ, но и по други теми, които предизвикват конфликт с традиционните норми. Неглижирането на тези теми от страна на институциите и дискриминацията спрямо маргинални групи, която е институционализирана и на която не се обръща внимание, допринасят за това.

Нашите наблюдения показват, че много млади хора ни подкрепят, те са и основните участници в София прайд. Това не е случайно - младите изказват своите предпочитания към среда с повече граждански свободи, и емигрират именно към такива страни.

Време е българските власти да се замислят за ефекта от неглижирането на правата и свободата на изразяване на малцинствата у нас.

София Прайд дава кураж и на други уязвими групи, той е най-голямото правозащитно събитие в България.

Днешното събитие понесе ударите на много остри критики от църквата и част от обществеността най-вече, защото ще се проведе на Задушница - ден, в който християните почитат паметта на мъртвите? Защо точно днес, а не на друга дата?

Съвсем откровено, това е чиста случайност, не сме се сетили да следим църковния календар. Но и не виждаме смисъл да го правим, защото почти всеки уикенд е някакъв религиозен празник. Трудно е да се избегне съвпадение с някой празник на някоя от религиозните общности в България. Ние, организаторите, дълбоко уважаваме правата на всички релизиозни общности да отбелязват своите празници, като очакваме от тях да направят същото, като зачитат нашите светски права. Няма абсолютно разделение между хомосексуални, трансждендър и религизони хора. Това са различни признаци, на основата на които се формират различни общности и често се получава така, че един човек съчетава у себе си различни признаци, по които може да бъде третиран като част от общност. Накратко, няма смисъл да търсим някаква умисъл в провеждането на прайда в същия ден, в който се отбелязва Задушница. Някои от участниците също са ходили да почетат своите починали близки рано сутринта. Това не пречи да се включат в прайда късно следобед. Няма конфликт между двете събития.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини