Отидете към основна версия

19 402 26

Всички плащаме простотията

  • плащаме-
  • простотията
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не е луд този, който яде баницата, а този който му я дава. Тази хубава българска поговорка е валидна с пълна сила за случая със пиянски скандал с привкус на интимности на кукерския събор в с. Черниче. Някак си вниманието се фокусира единствено и само върху разигралата се простотия на 19 август, която се появи едва на 30 същият месец в клип на местна медия. Последваха арести, различни версии на мощния строителен предприемач Методи Бачев и журналиста Иван Хамбарджийски – Бриндо.  След това бе отстранен шефът на ОДМВР- Благоевград Росен Танушев, който пък бил само преместен в Национална служба полиция като началник отдел. Очаква се да пострадат и други от ръководството в местната полиция, а колегите им ще протестират след празниците заради разиграващото се.  Социалистите скочиха в парламента и отново зададоха поредица от въпроси около поредната байганьовска история със строителния предприемач. В тази цялата дандания Бачев пък се чувствал набелязан и бил виновен едва ли не за всичко „в тази държава, виновен за Борисов, за Ангела Меркел и за Барак Обама”...

В екшъна по балкански като, че ли никой не си задава въпроса кой осигури „светлото” бъдеще и бързото израстване на „Агромах” или както още е популярна сред строителните предприемачи фермата  -  „Агросмях”. Кой и как си затваряше очите досега? Имало ли е наистина топла връзка между Бачев и директора на АПИ Лазар Лазаров, което обвинение отправи социалистът Кирил Добрев ? Имало ли е топла връзка и между Бачев и Националната компания „Инфраструктура и проекти”, която отиде в забвението,  или по точно, бе слята с АПИ като ненужна структура, дублираща функции. Лазаров отрича подобни топли връзки с думата „пасквил”.

Но да припомним само част от фактите.  „Агромах” печелеше търг след търг с  АМ „Струма” и АМ „Марица”, след което имаше не един и два проблема.   Според изложените от социалистите мотиви, откакто Лазаров е назначен на поста през 2014 г., базираната в Симитли фирма от 100 обществени поръчки е спечелила 85 на стойност 293.8 млн. лв. Шефът на АПИ бе обвинен и че е дал на Бачев още 50 млн. лв. към договорените 150 млн. лв. за АМ "Марица", които са били за укрепване на канавки, както и че благодарение на отворения от него чадър "Агромах" има 4-годишни договори за пътно поддържане на 3 области в страната, поръчка за изграждане на нова отсечка от "Струма" и договори за инфраструктура в Благоевград и региона, финансирани с европейски и общински средства. .

Веднага след отправените обвинения Лазар Лазаров обяви, че твърденията за злоупотреби при изграждането и ремонта на пътната инфраструктура категорично не отговарят на истината, а поднесената по този начин информация е изключително манипулативна. Той посочи, че договорът за Лот 3.1 на "Струма" е подписан не от АПИ, а от закритата вече Национална компания "Инфраструктурни проекти", а по отношение на цитираните от депутатите суми бе категоричен, че "данните са за две години и се отнасят за платените суми за зимно поддържане и превантивни ремонти".
Лазаров категорично отрече и че  „Агромах“ поддържат пътищата в 3 области, защото в Югозапада има сключени още 2 договора - с „Пътно поддържане” - Кюстендил и „Пътно поддържане” - Перник, които се грижат за техните пътни мрежи. В заключение шефът на АПИ нарече депутатските обвинения „един пасквил” и отказа да си подаде оставката.

Припомняме още, че справка в Търговския регистър показва, че дружеството „Пътища Пловдив” се представлява от Асен Христов Савев  - баща на Христо Асенов Савев / едноличен собственик на капитала на „Агромах” ЕООД. Той е мажоритарен акционер в дружеството от 25.03.2014 г. В периода от тази дата до избора му за председател на УС на АПИ Лазар Лазаров се е явявал на провежданите оперативки, като председател на „Пътища Пловдив” АД, въпреки че официално се е водил, че оглавява Пловдивския панаир на Георги Гергов, от когото пък Савев купува „Пътища Пловдив” АД. Другите двама съсобственици на фирмата са Методи Бачев и Виктор Велев.

Агромах ЕООД е 100% собственик на Агрома холидей ЕООД, което дружество от своя страна през последните две години е подавало нулеви отчети за приходите и разходите към Търговския регистър.

В групата фирми на "Агромах" работят около 3500 души. Фирмата е сред най-силните у нас.

"Агромах" бе намесена и в огромен скандал през март т.г. Тя се оказа забъркана в данъчни измами за над 14 млн. лв. чрез кухи фирми и бе тарашена от ГДБОП и НАП. При извършване на процесуално - следствените действия в базата на „Агромах“ ЕООД в района на Благоевград, служителка от дружеството се бе опитала да изнесе в сак  около 1 000 000 евро, съобщиха тогава властите. Тогава Бачев защитаваше невинността си със зъби и нокти и твърдеше, че е натопен. "Който ми покаже документ, че не сме внесли 14 млн. лв. ДДС, ще му дам лично половината сума. Това е поръчка срещу нас и изпращам поздрави на поръчителите, коментира той.

Бачев се е замесвал и в пиянски скандали и преди, дори е ял и бой.  Строителният предприемач забрави бързо публичните хвалби за тесните си контакти на най-високо ниво и запя друга песен, че над фирмата му няма „политически чадър”.

Премиерът пък в тази ситуация бе лаконичен „Пияници не коментирам”.

Да се смееш ли или да плачеш около пиянския скандал? Ако беше само простотията в този екшън, няма лошо, но тук става дума и за това кой подпомага израстването на хора с подобен речник. В крайна сметка ние всички плащаме тази простотия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини