Отидете към основна версия

2 698 7

Задава ли се конфликт между Израел и Сирия?

  • сирия-
  • израел-
  • конфликт-
  • самолет-
  • граница-
  • башар асад

Нараства увереността на Башар Асад

Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Задава ли се конфликт между Израел и Сирия? Свалянето на израелски самолет в района Кунейтра не е съвпадение, пише „Jerusalem Post“. Това е първият случай, в който армията на Башар Асад отговаря на израелската военна активност в граничния регион.

През последните години израелските военновъздушни сили са действали необезпокоявано в сирийското въздушно пространство, нарушавайки суверенитета на Сирия и споразумението между двете страни от 1974 година.

Израелските ВВС са използвали изтребители и безпилотни самолети за събиране на разузнавателна информация според световните медии. До момента силите на Асад не отговаряха. Те не отговориха и когато Ерусалим свали сирийски изтребител близо до границата си преди няколко години. Сирийците не отговориха и при атаки срещу „Хизбула“.

Преди часове обаче Дамаск обяви, че сирийската артилерия е свалила израелски военен самолет и дрон над южните части на страната. От израелската армия отрекоха информацията, заявявайки, че сирийска ракета не е преминавала близо до техен самолет.

Ясно е, че ракетите са били предназначени да изпратят сигнал към Израел. Инцидентът е доказателство за нарастващата увереност на армията на Башар Асад – подкрепена от руснаците – която разширява контрола си в Сирия. Той обаче все още е само 30% от територията.

Правителствените сили засилиха офанзивата си срещу бунтовниците, включително и от Голанските възвишения, недалеч от израелската граница, което повишава и риска снаряди да попаднат на израелска земя.

Очаква се израелската армия да не остане безучастна. Ако силите на Асад решат да отговорят – както го направиха – се увеличава възможността от повишаване на напрежението по оста Дамаск – Ерусалим.

По-голямата част от играчите в конфликта – Израел, режимът на Асад и Русия – нямат интерес от нова гореща точка по сирийско-израелската граница.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини