Отидете към основна версия

5 568 25

Русия и ОПЕК: Царят дава, пъдарят - не

  • русия-
  • нефт-
  • петрол-
  • опек

Великолепната петорка на Путин контролира основният добив и износ на руски нефт

Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Старата българска поговорка „Царят дава, пъдарят – не“ намира приложение в преговорите между страните – износителки на петрол ОПЕК и Русия за замразяване на добива.

Ако Кремъл е склонен да се включи към политиката на петролния картел, то Игор Сечин, изпълнителният директор на държавната петролна компания Роснефт, заяви пред журналисти на форума в Истанбул, че ръководената от него компания няма да свива добива.

Думите на Сечин показват

колко е трудно да се постигне споразумение с Русия

за замразяване на квотите за добив, коментира Блумбърг.

В понеделник самият руски президент Владимир Путин посочи, че страната му е готова да се присъедини към политиката на ОПЕК, но без да разкрива подробности.

Само 24 часа по-късно с риторичния въпрос „Защо да го правим?“ Игор Сечин попари надеждите за постигане на работещо споразумение за цените на петрола на международните пазари. „Роснефт“ контролира близо 40% от руския износ на нефт.

Игор Сечин дори потвърди плановете за вдигане на добива с аргумента, че няма гаранции за спазване на споразумението. „Опитайте да си отговорите на въпроса сами: дали Иран, Саудитска Арабия или Венецуела ще съкратят своята продукция“, каза Сечин, цитиран от в. „Ведомости“.

ОПЕК също увеличи износа на черно злато през септември. Това се дължи на експанзията на кюрдските петролни полета в Северен Ирак за Турция и успехът на властите в Либия да си възвърнат контрола над някои основи терминали за износ в Средиземно море.

От Русия с любов и петрол

През последните години Москва се оправдаваше със сибирския климат като пречка да наложи по-строги рамки на добива. Според анализатори това се дължи на липсата политическа воля, припомня Ройтерс.

В средата на 80-те години на миналия ХХ в. бившият СССР се опита с увеличаване на добива и износа да компенсира падането на цените на световните пазари. Тази политика не доведе до успех, а до краха на Съветското влияние в Източна Европа.

Миналия септември Русия счупи рекорда от съветско време от 11,1 млн. барела на ден.

Великолепната петорка на Путин

контролира основният добив и износ на руски нефт. След държавната Роснефт се нареждат частните „Лукойл“ и „Сургут. В призовата петица влизат държавните „Газпром нефт“ и „Татнефт“.

Всички те са заявили воля за увеличаване на добива на черно злато. Самият Игор Сечин не пропусна през последните месеци да обвини американците, че стоят зад политиката за вдигането на цената на петрола на $50 за барел.

При тези котировки добивът на шистов петрол ще е печеливш, смята шефът на Роснефт.

Като се има предвид склонността на ОПЕК и други производители да говорят за цени, и историята на неуспешни сделки между ОПЕК и Русия, ние ще продължим да се отнасяме новините донякъде внимателно за по-дългосрочен план, отбелязват пожелали анонимност анализатори от Сбербанк.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини