Отидете към основна версия

7 680 32

Проклятието на петрола! Русия остава без пари

  • петрол-
  • нефт-
  • русия-
  • бюджет-
  • икономика
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Икономисти се шегуват, че богатите на петрол и газ страни са прокълнати. Те са изкушени да попълват публичните си финанси от приходите от износа на енергийни ресурси и не развиват конкурентна икономика, която да носи добавена стойност.

Когато цените на петрола се повишават това е добре, но когато тръгнат надолу, то ситуацията става сложно, защото властите трябва да провеждат болезнени реформи, за да намерят друг източник на растеж и да се откачат от „зависимостта на петролната игла“.

Русия успя да натрупа солидни резерви при скъпия петрол и газ, но последните години те бяха използвани, за да се намали отрицателното влияние на евтин нефт върху икономиката и социалната сфера. Това доведе до факта, че

Резервният фонд на страната може да бъде изчерпан още през 2017 г.

През юни Резервният фонд е намалял с 3,7% до 2,45 трлн. рубли. От началото на годината той е загубил почти 1,2 трлн. рубли.

Аналогична е ситуацията и с Фонда за национално благосъстояние (ФНБ). За юни той също е намалял с 3% до 4,67 трлн. рубли. От началото на годината той е загубил 0,5 трлн. рубли.

Експертите посочват, че ако петролът се задържи в границата от $40 - $50 за барел, то правителството на премиера Дмитрий Медведев ще изпита сериозни трудности.

След изчерпването на парите от Резервния фонд, властите ще бъдат принудени да прибегнат до Фонда за националното благосъстояние, който ще стигне до 2019 г.

Все пак Русия се намира в златната среда по това как се справя евтиния петрол. Страната извършва болезнена, но контролируема и прогнозируема реформа на икономиката, отбелязват от руското министерство на финансите. Оттам отбелязват, че те следят с интерес опита на Норвегия, Чили и Австралия, които са използвали ресурсите си, за да изградят конкурентна и работеща икономика.

На другия полюс са Венецуела, Алжир, Ангола и Нигерия,

които са изпаднали в тежка икономическа криза.

Руското министерство на финансите очаква в периода 2017-2019 инфлация от 4%. Средната цена на руския сорт Уралс ще се движи около $40 за барел.

Това ще позволи да се задържи курсът на долара в рамките на 67 – 71 рубли.

През миналата година БВП на Русия се е свил с 3,8 %, а за тази година Световната банка очаква нов спад от около 1,9 на сто.

Проблемите са много.

На първо място - цената на петрола, чиято стойност намаля двойно през последните две години и доведе до сериозно свиване на приходите от продажбите на петрол. "При тези ниски цени на петрола и на природния газ е изключително трудно да се финансира държавният бюджет", казва пред Дойче веле експертът за Русия от Германското дружество за външна политика Щефан Майстер.

Допълнителен натиск върху руската икономика упражняват санкциите, въведени след анексията на Крим.

Към всичко това се прибавят и сериозни структурни проблеми. Няколко големи енергийни концерна господстват в икономиката, като неизменно следват наставленията на Кремъл.

Според изчисления на Световната банка, през 2016 година

броят на бедните руснаци ще надхвърли 20 милиона души - при население от 140 милиона.

Това е най-високото ниво на бедност от девет години насам. Официално инфлацията в Русия е 12,9 %.

Ако цената на петрола не се покачи, Русия ще издържи още най-много 2-3 години, прогнозира Щефан Майстер.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини