Отидете към основна версия

8 951 13

Готвят ли се руснаците за война?

  • русия-
  • сащ-
  • война

В Русия се провеждат дейности, които ни карат да мислим сякаш страната се готви за война, пише "Вашингтон пост"

снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обсъждане на бункери и продоволствие, преместване на ракети, политици, които правят страшни предупреждения... Това предвестник на руско-американски конфликт ли е, пита в. „Вашингтон пост“? В Русия, пише вестникът, се провеждат дейности, които ни карат да мислим сякаш страната действително се готви за война.

Московското бюро на „Вашингтон пост“ се опита да подреди признаците, за да анализира доколко голяма е вероятността Русия да се готви за война.

В един от районите на Москва се появи плакат, чийто автор моли гражданите да дадат 500 рубли (около 8 долара) за строителството на ново бомбоубежище заради „очаквана ядрена агресия от страна на неприятелски страни (САЩ и техните сателити)“. Признак за война? Определено не, твърди „Вашингтон пост“. Това се оказа фалшификат, вероятно направен, за да се вземат пари от пенсионерите.

Губернаторът на Санкт Петербург одобри план за осигуряването на допълнителни 300 грама хляб в продължение на 20 дни за всеки от 5-те милиона жители на града. Признак за война? Не. Това е рекламен трик. Руските коментатори бързо си спомниха за спомените след Втората световна война, когато немската армия държеше в обсада града в продължение на 900 дни.

Ултранационалистът Владимир Жириновски предупреди: ако Америка избере за президент Хилари Клинтън „това ще означава война“. Признак за война? Не. Жириновски, който се закле да анексира Аляска, да сравни със земята Полша и балтийските страни, и да пороби Грузия, се стреми да създава гръмки заглавия. Неговата смехотворна „Либерално-демократическа партия“ има само 39 от 450 места в руския парламент и той винаги гласува според указанията на Кремъл. Той е поклонник на Доналд Тръмп, но е далеч от ядреното копче.

Правителството на Русия одобри поправка в закона, която позволява да се увеличи състава на армията с подписването на шестмесечни платени договори със запасняци или ветерани. Признак за война? Не.

Русия премести ракети с ядрени бойни глави в Калининград, район, който граничи с балтийските страни. Признак за война? В действителност, не. Тази новина предизвика опасения в някои коментатори. Генерал-майор Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната, каза, че една от ракетите умишлено е била изложена за виждане от шпионски сателит на САЩ и че разгръщането е било част от редовно учение. Външният министър на Литва, която граничи с Калининград, определи този ход тактика за преговори, макар и много неприятна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини