Отидете към основна версия

4 866 16

Голямото въртене на лисичите опашки

  • голямото-
  • въртене-
  • лисичите опашки-
  • референдум
Снимка: Милена Богданова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Референдумът, иницииран от Шоуто на Слави,  премина от „разпни го” до ще „го бъде”.  Дълъг и труден ще е пътят му до „осана”. Политическите очи не го видяха, но избирателят им каза искаме промяна. 3 488 588 избиратели  взеха, че казаха твърдо „да” и на трите въпроса в него - за мажоритарен вот в два тура, за въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите, както и за годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.

Парламентарно представените партии с отвращение приеха гласа на народа, но разбраха, че този път няма мърдане и ще трябва по някакъв начин да се съобразят с волята на суверена. И тук започна голямото въртене на лисичите опашки. Премиерът Борисов заговори, че ГЕРБ ще застанат зад трите въпроса на референдума, като народните представители от партията вече внесоха в НС подобно предложение. Но защо го направи премиерът и разпореди на своите това да се случи, след като предупреди, как по този начин щяла да процъфтява олигархията. „Ще дойдат такива като Ценко Чоков. Аз съм си направил партията без 1 лв. всички знаете как това стана. След балотажа ще работя за 120 депутати и 1 лв. субсидия. Едно е от сцената да говориш, а друго е да си направиш партия и да носиш отговорност”, заяви Борисов между изборите и балотажа. Говорейки популистки, Борисов заяви, че бил длъжен да предупреди, но бил длъжен и да се съобрази с избирателя. В това той стана още по уверен, след като на балотажа кандидатът за президент на ГЕРБ получи як наказателен вот. След подаването на оставка на кабинета партия ГЕРБ първи подкрепиха референдума, търсейки пътища да спечелят бързо и обратно народната любов дори и с отвращение към това, което правят.

Между впрочем лидерът на ВМРО бе малко по-честен. „Ужасни глупости са, че мажоритарната система щяла да реши проблемите в България. Проблемите в България ще се решават, когато политиците в България решат да спрат да крадат. Г-н Борисов си прави една много проста сметка. При 160 общини, които държи ГЕРБ, в тези общини целият бизнес се контролира от кмета на ГЕРБ, всички местни фирми са подчинени на кмета на ГЕРБ, всички цигани са купени от кмета на ГЕРБ, Борисов си прави сметка през мажоритарната система да спечели мнозинство. Това не ви ли е ясно? Не мога да разбера защо всички се правите на луди!?”, каза Красимир Каракачанов надавайки вой до небесата за идващото „зло” мажоритарна система.

Реформаторите и те не го щат. Като с тези проценти от вота и с крамолите им в Блока  как ли ще влязат в следващ парламент. Ама сега какво да правят ще трябва и те да се съобразяват и да търсят обходни пътища и да научат що е то мажоритарен вот. Божидар Лукарски заяви, че по-скоро са съгласни за мажоритарен елемент със силен префе4ренциален вот, което не означава 100% мажоритарен вот в два тура. Въздържали се от 100% мажоритарен вот, тъй като в Англия това довело до двуполюсен модел, неистина.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова и тя каза, че трябва да се има предвид волята на избирателя, но те смятат, че трябва да има само мажоритарен елемент, субсидията трябва да се намали, но не на 1,00 лев, а за задължителното гласуване все още мислят. Единствено на твърда позиция остават от ДПС, те не желаят нито един от въпросите от референдума. Демонстрираха го и при гласуването за него.

Тепърва ще стане ясно кой, как и по какъв начин ще върти опашка, хем ако може да прецака избирателя, хем да мине през народната любов. Знаейки, разглеждането на трите въпроса в парламента няма да се размине при създалата се политическа въртележка, по медиите плъзнаха отново всякакви ...ози, които да обясняват колко гадно нещо е мажоритарния вот.

Инициаторите пък предупредиха „не пипайте трите въпроса”. И не случайно, защото търсенето на всякакви промени във въпросите, ги обезсмислят не само като идея, но и като резултат след прилагането им на практика.

Госпожи и господа политици, може и да ви е неприятно, но народът иска личности, а не листи.  Колкото и да лъжете е ясно, че Франция не е пропаднала след въвеждането на мажоритарния вот. А и не само тя. Може пък и вашите редици да се прочистят и катарзисът да е за добро. Но помнете глас народен, глас Божи, защото всяко търпение си има предел.

Умните политици казват: „Изгубиш ли симпатизанти, си изгубил нещо, изгубиш ли избиратели, си изгубил всичко”. И за народа е така изгуби ли доверие, е изгубил всичко.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини