Отидете към основна версия

7 579 26

Търси се един честен депутат да предложи намаляване на субсидията на 1 лев

  • дани каназирева-
  • търси се-
  • честен депутат-
  • намаляване-
  • субсидията-
  • 1 лев

Сега е моментът между първо и второ четене на държавния бюджет за 2017 г.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Народното събрание тихомълком запази високите субсидии за политическите партии.

Депутатите приеха проекта за бюджет за 2017 на първо четене и одобриха същия размер на субсидията – 11 лева на получен действителен глас годишно. Това заяви председателят на общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ адвокат Дани Каназирева.

Това се случи само две седмици след като 2 516 791 българи поискаха с гласа си на националния референдум субсидията да бъде намалена на 1 лев на глас годишно.

„Само преди дни ГЕРБ и БСП декларираха, че ще се съобразят с волята на избирателите – сега направиха точно обратното - поредната проява на лицемерие и надменност. Нека този път послушат хората и да решат проблема веднага“, счита председателят на общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ адв. Дани Каназирева.

Тази промяна не изисква сложни промени в Изборния кодекс или райониране, какъвто е случаят с въвеждането на мажоритарно гласуване. „Съюз за Пловдив“ подкрепя и мажоритарните избори, но сега излиза с предложение за бързо и ефективно разрешаване на проблема с най-високите партийни субсидии в Европа.

Парите за партиите не се определят нито от Изборния кодекс, нито от Закона за политическите партии, в който много ясно е казано:

„Чл. 27. Общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, се определя ежегодно в закона за държавния бюджет на Република България в зависимост от броя на получените действителни гласове на последните парламентарни избори, като за един получен глас се предвижда субсидия в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България“.

В законопроекта за бюджет за 2017 г. е записано:

„Чл. 63. Годишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас съгласно Закона за политическите партии за 2017 г. е 11 лв“.

Точно това Народното събрание прие миналата седмица. „Съюз за Пловдив“ счита, че депутатите следва да се държат сериозно, да не се правят, че не знаят резултата от референдума и да се съобразят с волята на два милиона и половина избиратели.

„Решението е просто – нека се намери поне един честен депутат, който да внесе предложение преди второто четене на бюджета тези 11 лева да станат 1 лев.

Тогава ще се види кой как гласува в залата. Търси се само един честен депутат“, коментира Каназирева.

Основателят на „Съюз за Пловдив“ припомня, че в нито една държава с развита демокрация няма толкова щедри субсидии, каквито се раздават в „богатата“ България. Годишно държавата плаща на партиите 38 млн лева или общо 154 млн. лева за един четиригодишен мандат.

Реакцията на депутатите ще бъде тест дали депутатите зачитат пряката демокрация и дали не са изгубили изцяло уважението си към българите, казва още Каназирева.

„Ако депутатите не издържат този тест, оправдание за тях няма и ние ще направим всичко възможно, за да разгласим публично всички тези народни представители, които са гласували за запазване на високите партийни субсидии“, предупреди Дани Каназирева.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини