Отидете към основна версия

1 144 3

Електронното гласуване е въпрос за парламента

  • красимир симонски-
  • електронно управление-
  • електронно гласуване

Според Красимир Симонски технологично то може да бъде въведено в България

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Изискванията на електронното управление се променят с промяната на технологиите. Тези изисквания се променят с промените в административната част,. Като технологични решения, няма проблем електронното гласуване да заработи и в България. Въпросът е как от политическа и административна гледна точка това може да се възприеме и кога да се случи като нормална практика? Той по-скоро трябва да бъде зададен на парламента.“ Това заяви за Факти.бг Красимир Симонски - изпълнителен директор на „ИА Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“.

Защо електронното управление се забави толкова много? Сякаш всички правителства обещават, че ще го направят, но това не става?

Зависи какво дефинираме като въведено електронно управление. Тоест каква е границата, след която можем да кажем, че вече имаме въведено електронно управление. Тя е толкова размита и през толкова етапи може да се мине. Това е един процес с начало, но без край. Изискванията на електронното управление се променят с измененията на технологиите и административната част. Имаме развитие в изискванията и претенциите, които гражданите имат към електронното управление. Няма някой, който да е казал, че развива електронното управление. Може би на определено ниво и определени етапи. Има различни етапи, за които не може да се каже, че имат край. Всеки един от тях е въпрос без край.

Ние сме започнали и сме достигнали едно определено ниво. Тук на база сравнителен анализ с другите страни можем да кажем, дали сме напред или назад. В някои области, като услугите на НАП, на практика имаме напредък. Във всички положения това може да се подобрява. На това трябва да се гледа като на един непрекъснат процес.

Виждаме, че в страна като Естония 30% от гражданите гласуват електронно. Кога ще въведем електронното гласуване тук? Кога политици и граждани ще бъдат убедени в ефективността му?

Трябва да се разгледа спецификата за всяка една държава. Естония като политическо и персонално разбиране, както и като доверие в системата, има разлика с това, което в момента е в България. Проблемът не е технологичен. Като технологични решения, няма проблем това да заработи и в България. Въпросът е как от политическа и административна гледна точка това може да се възприеме и кога да се въведе като нормална практика? Въпросът не е към нас. Той е политически. Ако се асоциираме повече с технологичната част на електронното управление, въпросът по-скоро трябва да бъде зададен към парламента.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини