Отидете към основна версия

3 543 12

Деветият кръг на македонския ад

  • македония-
  • борис георгиевски-
  • кръг

Tрябва да се сложи край на системата, която превърна Македония в държава, взета на абордаж.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 11 декември македонските граждани за девети път ще гласуват за нов парламент. Всички избори от 1990 насам получаваха по някакъв драматичен етикет: едни бяха „исторически”, други - „епохални”, трети обещаваха огромни промени, че дори възраждане. Това пише Борис Георгиевски в коментар за "Дойче Веле".

Ако си припомним обещанията от предишните кампании, досега Македония трябваше да бъде райска градина: без безработни, със заплати от по няколко хиляди евро, с признат статут и име, членуваща в мощните евроатлантически организации и институции. Но нищо от това не се сбъдна.

Една ограбена държава

И сегашните избори бяха обявени за исторически, съдбовни, решаващи. Живот или смърт! Драмата обаче е в това, че този път те наистина са такива.
Избори след избори, година след година - за много хора цялата им младост премина в очакване да свърши преходът и да дойде нещо по-добро. Едни вече остаряха, други си тръгнаха, а онези, които останаха, хранят все по-малко надежди. През тези 26 години хората гласуваха девет пъти и сякаш преминаха през Деветте кръга на Ада, описани от Данте. Във всеки следващ кръг греховете са по-тежки, а страданията - по-страшни.

През деветте кръга на македонските избори дефилират лакомите, алчните, завистливите, стиснатите, злобните, горделивите, разсипниците, измамниците, крадците, дори и убийците. Там ще срещнете още врачките, пророците, магьосниците, лицемерите, подлеците и интригантите, сеячите на раздор, разколниците... И след всичко това накрая останаха корумпираните политици, една ограбена държава и една шепа народ, който вече никой не смее дори да преброи.

Днешна Македония е най-бедната страна в Европа.

Днешна Македония е вероятно и най-корумпираната държава в Европа.

В днешна Македония вече няма свободни медии.

Македония вече 26 години се управлява от корумпирани елити, а метастазите на мафията проядоха социалната тъкан и институциите на системата.

В Македония вече няма живот.

Личната карта отдавна е заменена от партийна книжка, без която няма ни работа, ни заплата, ни въздух. Ако нямаш партийна книжка, ти остава само едно: задграничен паспорт и еднопосочен билет.

Преди хората отпътуваха, днес вече масово бягат. Бягат презглава, сякаш ги гонят демоните, минотаврите и кентаврите на Данте.

Демокрацията предлага тази прекрасна възможност: веднъж на 4-5 години гражданите да кажат на досегашните властници какво мислят за тях и тяхната политика. Сами, скрити зад паравана, с химикалка в ръка и с надеждата за нещо по-добро. През последните месеци обаче научихме, че и това свещено право на избирателя е било погазвано при предишните гласувания. Остава ни само да се надяваме, че този път изборният резултат ще покаже истинската воля на гражданите. Ни повече, ни по-малко.

В чистилището

Македонските граждани са тези, които решават бъдещето на страната. Никъде по света няма "добър народ" и "лоши политици". Има обаче народи, има избиратели, които гласуват протестно, по убеждение или за личната си изгода. И в крайна сметка всеки "народ" си получава властта, която заслужава.

В Македония все по-малко хора дават гласа си по убеждение. Страната е силно поляризирана между недоволните, които търсят радикални промени, и защитниците на статуквото, които печелят от него.

След десет години управление на ВМРО-ДПМНЕ клиентелизмът, шуробаджанащината и корупцията, от които лична полза трупаха както отделни хора, така и цели групи, причиниха щети, поставящи под въпрос дори самото физическо оцеляване на държавата. Тази система трябва да се промени, а властта, която я изгради - безусловно да си отиде.

Нека не се лъжем: след всичко, случило се през последните години, Македония още дълго ще остане в „чистилището”. За македонското заболяване няма нито чудотворни лекарства, нито бърза терапия. От решаващо значение е да се сложи край на системата, която превърна Македония в държава, взета на абордаж, както наскоро установи и Европейската комисия. Всемогъщите елити трябва да върнат суверенитета на народа, необходимо е да се възстановят контролните механизми и конституционното разделение на властите. Само така може да се гарантира, че няма да се появи някой нов Груевски.

Едва ли ще дочакаме в Македония да настъпи земният рай, но следващите поколения все пак не заслужават да останат вечни пленници в деветия кръг на ада.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Решаващи избори за Македония

    В Македония се произвеждат предсрочни парламентарни избори, които трябва да сложат край на продължаващата вече две години и половина политическа криза ...
    11.12.2016
    1 299
    2