Отидете към основна версия

1 689 4

Гръцката криза: Децата плащат най-тежко

  • гърция-
  • криза
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Младата майка влиза плахо в кабинета на прокурора за малолетни в Атина, като стиска в прегръдките си малко момченце. Жената забива поглед в пода и едва чуто прошепва: „Г-н прокурор, вземете детето ми и го настанете в социален дом. Не мога да му купя дори мляко“.

Подобни картини на пълна мизерия се разкриват често през последните месеци в прокуратурата за малолетни в Атина, където родители, преминали от много време границите на бедност и отчаяние, са принудени да прибягнат и до прокурора. С надеждата той да намери покрив и храна за децата им, дори и в някое сиропиталище.

Повечето родители, които стигат до там да оставят децата си в институции, искат от прокурора да бъдат приети временно там и да не бъдат обявявани за осиновяване, за да може, когато се измъкнат от мизерията и си стъпят на краката, да си ги вземат обратно.

За прокурорите Илиас Загореу и Ефтихия Статулопулу започва истинска борба винаги с една и съща цел – да помогнат на родителите да не се разделят с децата си.

 

Разплакват дори прокурорите

Това става и в случая на 30-годишната майка от Петруполи, която кара дори прокурорите да се разплачат, когато се обръща към тях в наистина трагично положение, и иска да оставят в прокуратурата момченцето й на 2,5 години, защото тя самата не може да се грижи за него.

Жената иска от прокурора да настани детето й в социален дом, за да не умре от глад и студ, защото вече не можела да плаща наема, а й спрели и електричеството.

Ходила и при Архиепископа, както тя самата разказва, който извадил и й дал пари от собствения си джоб.
Усмивката на момченцето, което държала в обятията си, и отчайващото положение, в което се намирали майка и син, накарали служителите в прокуратурата да съберат средства и да й дадат пари, за да може да плати наема си.

Впоследствие прокурорът се обръща към различни общински и енорийски служби да предоставят на нея самата и детето й храна и дрехи и да я подкрепят по всякакви начини.

В този случай усилията на прокуратурата имали резултат, след като в крайна сметка детето останало с майка си.

Шокиращи свидетелства

 

Четири гърла имала да храни Мария, вдовица от южната част на област Атика, която една сутрин дошла в прокуратурата за малолетни. Придружавал я 19-годишният й син, сериозно, мълчаливо и тъжно момче.
Майката и синът седнали скромно в кабинета на прокурора и без да го усукват много много, помолили прокурора да изпрати в институция двете по-малки деца в семейството - на  7 и 9 години.

"От много време съм безработна“, казала жената. Големият ми син - също. Не можем да покриваме разходите си дори и за храна. И в този случай прокурорите помагат и на семейството не е направено досие, както става, когато държавата отнема децата от семейството им. Семейството е подпомогнато от социалните служби на общината, а енорията им осигурила храна.

С достойнство

Още по-покъртителна била историята, разиграла се в прокурорския кабинет на Окръжния съд в Атина, с главни герои двойка, която имала малка търговска фирма в един атински квартал. Дълговете унищожили фирмата им, а чековете без покритие донесли на собствениците присъди.

"Ще отидем в затвора заради дългове", казала жената на прокурора, който в началото си помислил, че хората са сбъркали кабинета. Но младото семейство станало жертва на икономическата криза и се принудило да се обърне към прокуратурата с молба двете им малолетни деца да бъдат настанени в социален дом.

Още същия ден били поискани от съответната прокуратура осъдителните присъди, издадени срещу младата двойка. Когато пристигнали се установило, че при някои от тях била минала давността, и нямали последствия.

 

Все повече хора чукат на вратата на детските селища SOS

С всеки изминал ден се увеличава броят на родителите, които не могат да изхранват децата си. Хуманитарната криза унищожава социалните структури и кошмарните последствия се виждат в детските селища SOS, където стотици семейства се обръщат за помощ. "Идват и се молят да вземем децата им, като казват, че те самите не са в състояние да се грижат за тях. Тази тенденция се появи през 2010 г. и непрекъснато се засилва", казва Стергиос Сифниос, директор социална дейност и изследване в «Селищата SOS».
"Тази година през първата половина на 2011 г. тези случаи са се увеличили с 65% в сравнение със същия период миналата година. В абсолютни стойности, от всеки 1.000 случая, които покриваме с нашата дейност, 250 се отнасят до настаняване и грижа в детските селища, а при над 800 случая има нужда от икономическа помощ".

От 2010 г. в офисите на "Селища SOS" започнаха да се появяват родители, живеещи под прага на бедността, и да искат, ако има възможност да приютят там децата им. Да останат там, докато родителите си намерят работа. Мнозина от тях са загубили работата си, а в доста случаи става въпрос за самотни родители.

В по-голямата си част това са гърци (80%), и само 20% са икономически емигранти.

Кризата увеличава с бързи темпове молбите в социалните домове, а в същото време даренията са намалели драстично. Още една причина за незавидното положение на тези институции обаче е и невъзможността на държавата да уреди въпросите с използването на имуществото от завещания.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Гърците пак почват стачките

    Гръцките синдикати в държавния и в частния сектор обявиха обща стачка на 1 декември. Така две седмици след формирането на новото гръцко правителств ...
    22.11.2011
    1 058
    4