Last news in Fakti

20 Ноември, 2011 19:27 1 672 4

Гръцката криза: Децата плащат най-тежко

  • гърция-
  • криза
Гръцката криза: Децата плащат най-тежко - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Младата майка влиза плахо в кабинета на прокурора за малолетни в Атина, като стиска в прегръдките си малко момченце. Жената забива поглед в пода и едва чуто прошепва: „Г-н прокурор, вземете детето ми и го настанете в социален дом. Не мога да му купя дори мляко“.

Подобни картини на пълна мизерия се разкриват често през последните месеци в прокуратурата за малолетни в Атина, където родители, преминали от много време границите на бедност и отчаяние, са принудени да прибягнат и до прокурора. С надеждата той да намери покрив и храна за децата им, дори и в някое сиропиталище.

Повечето родители, които стигат до там да оставят децата си в институции, искат от прокурора да бъдат приети временно там и да не бъдат обявявани за осиновяване, за да може, когато се измъкнат от мизерията и си стъпят на краката, да си ги вземат обратно.

За прокурорите Илиас Загореу и Ефтихия Статулопулу започва истинска борба винаги с една и съща цел – да помогнат на родителите да не се разделят с децата си.

 

Разплакват дори прокурорите

Това става и в случая на 30-годишната майка от Петруполи, която кара дори прокурорите да се разплачат, когато се обръща към тях в наистина трагично положение, и иска да оставят в прокуратурата момченцето й на 2,5 години, защото тя самата не може да се грижи за него.

Жената иска от прокурора да настани детето й в социален дом, за да не умре от глад и студ, защото вече не можела да плаща наема, а й спрели и електричеството.

Ходила и при Архиепископа, както тя самата разказва, който извадил и й дал пари от собствения си джоб.
Усмивката на момченцето, което държала в обятията си, и отчайващото положение, в което се намирали майка и син, накарали служителите в прокуратурата да съберат средства и да й дадат пари, за да може да плати наема си.

Впоследствие прокурорът се обръща към различни общински и енорийски служби да предоставят на нея самата и детето й храна и дрехи и да я подкрепят по всякакви начини.

В този случай усилията на прокуратурата имали резултат, след като в крайна сметка детето останало с майка си.

Шокиращи свидетелства

 

Четири гърла имала да храни Мария, вдовица от южната част на област Атика, която една сутрин дошла в прокуратурата за малолетни. Придружавал я 19-годишният й син, сериозно, мълчаливо и тъжно момче.
Майката и синът седнали скромно в кабинета на прокурора и без да го усукват много много, помолили прокурора да изпрати в институция двете по-малки деца в семейството - на  7 и 9 години.

"От много време съм безработна“, казала жената. Големият ми син - също. Не можем да покриваме разходите си дори и за храна. И в този случай прокурорите помагат и на семейството не е направено досие, както става, когато държавата отнема децата от семейството им. Семейството е подпомогнато от социалните служби на общината, а енорията им осигурила храна.

С достойнство

Още по-покъртителна била историята, разиграла се в прокурорския кабинет на Окръжния съд в Атина, с главни герои двойка, която имала малка търговска фирма в един атински квартал. Дълговете унищожили фирмата им, а чековете без покритие донесли на собствениците присъди.

"Ще отидем в затвора заради дългове", казала жената на прокурора, който в началото си помислил, че хората са сбъркали кабинета. Но младото семейство станало жертва на икономическата криза и се принудило да се обърне към прокуратурата с молба двете им малолетни деца да бъдат настанени в социален дом.

Още същия ден били поискани от съответната прокуратура осъдителните присъди, издадени срещу младата двойка. Когато пристигнали се установило, че при някои от тях била минала давността, и нямали последствия.

 

Все повече хора чукат на вратата на детските селища SOS

С всеки изминал ден се увеличава броят на родителите, които не могат да изхранват децата си. Хуманитарната криза унищожава социалните структури и кошмарните последствия се виждат в детските селища SOS, където стотици семейства се обръщат за помощ. "Идват и се молят да вземем децата им, като казват, че те самите не са в състояние да се грижат за тях. Тази тенденция се появи през 2010 г. и непрекъснато се засилва", казва Стергиос Сифниос, директор социална дейност и изследване в «Селищата SOS».
"Тази година през първата половина на 2011 г. тези случаи са се увеличили с 65% в сравнение със същия период миналата година. В абсолютни стойности, от всеки 1.000 случая, които покриваме с нашата дейност, 250 се отнасят до настаняване и грижа в детските селища, а при над 800 случая има нужда от икономическа помощ".

От 2010 г. в офисите на "Селища SOS" започнаха да се появяват родители, живеещи под прага на бедността, и да искат, ако има възможност да приютят там децата им. Да останат там, докато родителите си намерят работа. Мнозина от тях са загубили работата си, а в доста случаи става въпрос за самотни родители.

В по-голямата си част това са гърци (80%), и само 20% са икономически емигранти.

Кризата увеличава с бързи темпове молбите в социалните домове, а в същото време даренията са намалели драстично. Още една причина за незавидното положение на тези институции обаче е и невъзможността на държавата да уреди въпросите с използването на имуществото от завещания.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просто

    0 1 Отговор
    Да идват тия жени при нас и да започват проституират.
  • 2 не разбрал

    0 0 Отговор
    На кого да вярвам ?Журналята да дойдат в Банско и преброят колко гърци има.И не се бавете че след обяд си тръгват.
  • 3 Милан

    0 0 Отговор
    Няма такова нещо преди седмица се върнах от остров Крит бях сервитьор сезона свърши и се върнах във България всичко е една измислица Гърците не престават да си ходят на ресторанти най малката пенсия във момента е около 450 евро. Според мен е поредната постановка на платените журналистчета да казват колко е добре във България а колко е зле във Гърция. Въпреки кризата тука не мога да намеря такава месечна заплата от 1500 евро като сервитьор като почне следващия сезон пак ще се върна там никога Грък не изоставя дете или съсед във нужда просто са по сплотен народа от нас който гледаме всеки да прекара другия има и лоши работодатели и добри във Гърция въпрос на късмет. Не искам да съм черноглед но сме доста назад във всичко от Гърците и не виждам как ще достигнем техните доходи дори и на половина.
  • 4 Някой

    0 0 Отговор
    Че то хора в подобно положение има и в америка!