Отидете към основна версия

6 241 16

1989 г. Как България се размина с „Румънския вариант“

  • конституция-
  • кръгла маса-
  • комунизъм
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Конституцията е обсъждана и приета след проведена Кръгла маса между политическите сили, при условията на тотална изолация на държавата. Включително и икономическа - отказ от плащане на държавния дълг; а преди това показване на среден пръст от официален западен представител, не образен "среден пръст", а буквален, когато е питан дали е видял извършвано насилие над изселващите се от страната български турци; слуховете, че върху България ще бъде използван ядрен удар и единствената спирачка не е Варшавския договор на Горбачов, а наличието на ядрената централа в Козлодуй, която може да изпусне опасна радиация над цяла Европа.

Това си спомня в профила си във Фейсбук Петко Симеонов.

Този "слух" се обсъжда и в кабинета на Живков. Той знае, че върху България е надвиснала смъртна опасност. Това е известно и на активните лица, които го свалят от власт на 10 ноември 1989 г.

Според договореностите в Малта в България не се предвижда "Кръгла маса", защото страната няма кадрови потенциал!, а "Румънски вариант". Ще бъде извършета псевдореволюция, Живков ще бъде убит след "съдебен процес". Начело ще застане Луканов с "комитет за национално спасение".

Петър Младенов не знае за този план. Научава го по-късно. От него научавам! Лилов е "вътре".

Натискът да се проведе Кръгла маса идва от три страни. НИЕ - неформалите сме решили, че ще я проведем, подкрепят ни от Франция, Германия е заета със своята Източна част, в САЩ съобразяват до средата на януари, че в България май нещата няма да тръгнат по "румънския сценарии".

Към подкрепата от Франция се присъединяват Испания и групи от парламента на Великобритания. "Изведнъж" получаваме помощ от Поргуалия, Холандия, Дания. Появява се и Италия. Идват "хора" от Полша и Унгария.

Тогава пристига и делегация от САЩ. Ние сме вече на Раковски 134.

Нашият план - правим Кръгла маса, но да няма натиск от Турция; провеждаме избори за ВНС и приемаме нова конституция, за да няма "връщане назад", у нас силите за "назад" са много и силни. Важна е новата констутуция.

По същото време получаваме помощ от Русия. Чрез Бейкър, държавният секретар на САЩ, той вече се е договорил с Шеварнадзе - външен министър на СССР- провеждайте избори за Велико Народно събрание. Приемайте нова конституция!

НИЕ - неформалите и възстановените стари партии сме получили всичко.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини