Last news in Fakti

16 Април, 2017 08:00 5 803 16

1989 г. Как България се размина с „Румънския вариант“

  • конституция-
  • кръгла маса-
  • комунизъм
1989 г. Как България се размина с „Румънския вариант“ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Конституцията е обсъждана и приета след проведена Кръгла маса между политическите сили, при условията на тотална изолация на държавата. Включително и икономическа - отказ от плащане на държавния дълг; а преди това показване на среден пръст от официален западен представител, не образен "среден пръст", а буквален, когато е питан дали е видял извършвано насилие над изселващите се от страната български турци; слуховете, че върху България ще бъде използван ядрен удар и единствената спирачка не е Варшавския договор на Горбачов, а наличието на ядрената централа в Козлодуй, която може да изпусне опасна радиация над цяла Европа.

Това си спомня в профила си във Фейсбук Петко Симеонов.

Този "слух" се обсъжда и в кабинета на Живков. Той знае, че върху България е надвиснала смъртна опасност. Това е известно и на активните лица, които го свалят от власт на 10 ноември 1989 г.

Според договореностите в Малта в България не се предвижда "Кръгла маса", защото страната няма кадрови потенциал!, а "Румънски вариант". Ще бъде извършета псевдореволюция, Живков ще бъде убит след "съдебен процес". Начело ще застане Луканов с "комитет за национално спасение".

Петър Младенов не знае за този план. Научава го по-късно. От него научавам! Лилов е "вътре".

Натискът да се проведе Кръгла маса идва от три страни. НИЕ - неформалите сме решили, че ще я проведем, подкрепят ни от Франция, Германия е заета със своята Източна част, в САЩ съобразяват до средата на януари, че в България май нещата няма да тръгнат по "румънския сценарии".

Към подкрепата от Франция се присъединяват Испания и групи от парламента на Великобритания. "Изведнъж" получаваме помощ от Поргуалия, Холандия, Дания. Появява се и Италия. Идват "хора" от Полша и Унгария.

Тогава пристига и делегация от САЩ. Ние сме вече на Раковски 134.

Нашият план - правим Кръгла маса, но да няма натиск от Турция; провеждаме избори за ВНС и приемаме нова конституция, за да няма "връщане назад", у нас силите за "назад" са много и силни. Важна е новата констутуция.

По същото време получаваме помощ от Русия. Чрез Бейкър, държавният секретар на САЩ, той вече се е договорил с Шеварнадзе - външен министър на СССР- провеждайте избори за Велико Народно събрание. Приемайте нова конституция!

НИЕ - неформалите и възстановените стари партии сме получили всичко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 професора

    26 2 Отговор
    Последните няколко реда в статията съвсем ясно илюстрират РЕАЛНАТА СИТУАЦИЯ И В МОМЕНТА в България- а именно- Сащ и Русия РЕШАВАТ, ние само изпълняваме. И единственият ни избор, ако и ма такъв, е когато гласуваме- КОГО ДА НАДАРИМ СЪС ВЛАСТ, за да може той после да смуче като пиявица от самите нас. Мислете, надявайте се на промяна и каквото искате още- но ТОВА Е ГОЛАТА ИСТИНА. Ние сме една поробена държава!
  • 2 стоян георгиев

    17 8 Отговор
    не се осъществи румънски вариант,щото у нас няма унгарско малцинство ,а турско.тва е основната разлика.унгарците са локомотива на румъния ,а у нас дпс са една от тежестите .затова сега няма и съдебна реформа и затова просперитета ни убягва.

    Коментиран от #4, #5, #9, #14

  • 3 Резултати

    22 0 Отговор
    Действията се оценяват по резултатите. Днес те са разруха, корупция, изгонване на близо два милиона души, няма перспектива към хората в България. Мизерия. А тези, които ни го натресоха, се изпокриха като мишки.
  • 4 Патриот

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    Дрънкаш глупости,
    Аз добре помня събитията както и процеса срещу Чеушеско и жена му. Румъния бяха в повече от 10 годишен колапс и нямаха какво да ядат. Нямаше работа и много майки оставяха децата си в държавните институции с надеждата, че поне там ще оцелеят. - Ще има храна за тях.
    Процеса там просто стана неуправляем. Имаше намеса от вън, но не можаха да спрат озверялата тълпа. Те нахлуха в Забранения Град и пометоха всичко след себе си. Секуритате бяха принудени да отстъпят и Чеушеско беше предаден на Военната Прокуратура, която участва в преврата. Целият процес беше около 4 часа обяснения защо ще бъде убит. Даваха го директно по телевизията и всички наблюдаваха къде с интерес къде с уплаха какво предстои.

    Коментиран от #6

  • 5 на Деса шушито

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    Хахахаха, значи не сме напреднали защото сме нямали унгарско малцинство!
  • 6 стоян георгиев

    3 10 Отговор

    До коментар #4 от "Патриот":

    патриоте ,никога не говоря глупости.тва го запомни мнооого хубаво.при всяка дискусия с мен обикновенно си тръгват с наритани задници .тва ще стане и с теб ако се държиш арогантно и неуважително.протестите в румъния почнаха в тимишуара .провери къде се намира и кви живеят там.те подпалиха искрата,а иначе че бе мизерно в румъния спор няма,но мизерно беше и в албания ама не се случиха въпросните събития.в българия нямаме такава група от хора с единна ценностна система да бъдем европеици и тва е големия ни недостатък превърнал ни в двоикарите на европа.преди няколко месеца след като румънските комуняги спечелиха изборите решиха да бламират законите дето вкараха маса политици и бизнесмени там в затвора и се вдигнаха първо къде,а патриоте???в тимишуара и ги поведе кои,а патриоте?етническия немец днешния румънски президент!та тва е по отношение на глупостите.мизерията е важна част от народното недоволство,но е и важно на къде ще иде ,дали към създаването на ал каида, герб или модерна европеиска страна и тва зависи много от водещататa група в недоволството.

    Коментиран от #8

  • 7 гРЕШКъ

    12 1 Отговор
    -В България нищо не се е променило и разминало тук си управляват все още комунистите тените деца внуци и правнуци айдоклука продължава имаме си комунистически хайдути...
  • 8 Патриот

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Пич ама ти си неграмотен бе!
    Ти не знаеш кога се слага буквата "и" и "й" ...
    - Да не говорим че за теб главна буква не съществува!
    Не те ли е срам бе? - Не те ли е срам да си неграмотен?
    - На колко години си, че не можеш да пишеш?
    Ти въобще образование имаш ли? Като се научиш да пишеш и прочетеш някоя книжка... Може и да си говорим отново. - До тогава марш на уроци в основното училище!
    Иначе пък има самочувствие...
    Това не е място за "назаднали"

    Коментиран от #10

  • 9 ДОНОСНИК

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    Разликата от румъния беше , ние направихме кръгла маса . А на тази маса седнаха само комунисти и доносници от дс. Веднага решиха така: ДРУГАРИ НИЕ СМЕ НАШИ , АМА ЩЕ ИГРАЕМЕ ОТ РАЗЛИЧНИ ОДБОРИ. За туй ,преди беха комунягите и сега са децата или внуците им, няма случаен човек в управлението на държавата ни. Единственно ние не направихме ЛУСТРАЦИЯ. Това не ви ли прави впечетление?

    Коментиран от #11

  • 10 стоян георгиев

    3 9 Отговор

    До коментар #8 от "Патриот":

    нали ти казах патриотче кво става като се хващаш с мен,когато си аругантен и неуважителен!!!еи тва става свиваш опашка като бито куче и почваш да жаучиш за главни букви ,за ланшния сняг и т.н.такива като теб са минали цял влак с нищо не ме учудваш като трябва да защитиш аргументирано твърденията си почваш да се обиждаш що пиша с малки букви.

    Коментиран от #13

  • 11 стоян георгиев

    3 7 Отговор

    До коментар #9 от "ДОНОСНИК":

    ама тва е свързано точно с това което казвам бе !!!кои да направи лустрация в българия ,от коя част на обществото да се излъчат лидери на опозицията?на 8 млн.българи имаше 1 млн.комуниста ,а и населението бе зомбирано до такава степен ,че още не може да му мине и си мислят тези над 60, че в щатите ядат хора :)!реално в българия само цигани и турци не бяха плътно интегрирани в комунистическата държава и ако се направеше лустрация трябваше да се вземат кадри само от там ,което е смешно.в румъния унгарците бяха капсуловани точно като помаците у нас с тази разлика, че въпросните унгарци са европеици и в червата си и в последствие винаги са били коректив при изкривяванията допуснати от самите румънци.тук дпс напротив увеличава изкривяванията и ги използва за своя сметка.затова и разликата стана толкова осезаема и толкова ни дръпнаха .реално се изравнихме при костов ,преди това бяхме по -добре ,а днес те са пред нас поне с 30% като икономика и с много повече като държавност.лошото е че разликата продължава да се увеличава .та въпроса ми е към теб :от кои среди и коя част на обществото можеше да се вземат кадри способни да натиснат за да се проведе лустрация ?кои би отрязал сам колна си на които седи и кви биха били заместителите на комунистите ?
  • 12 минувач

    9 0 Отговор
    бай петко нещо е позабравил!преврата си го спратна бкп, а сдс го създадоха с пари на фондация " конрад аденауер" и костов от сдс раздаваше куфарчета с пари на областнит координатори за митинги!
  • 13 Патриот

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Занималнята за 4 клас не е тук.
    Уроците по български език са на друго място и би следвало да се преориентираш.
    - Тук не е място за неграмотни!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 СТАЛИН МИНИСЪР ПРДСЕДАТЕЛ

    1 0 Отговор
    ТАМ Е ГРЕШКАТА.ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПУСНЕ ЯКООООО КРЪВ ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ БГ.ОРГАНИЗМА
  • 16 българинъ

    1 0 Отговор
    Нашата смяна на властта беше бутафорна и безкръвна и на власт си останаха пак същите!Разиграха цирк пред българите и ние им повярвахме,че идва добър живот,свобода и демокрация.Направиха няколко партии и започнаха ту чрез едните,ту чрез другите да ни грабят и унищожават и така до ден днешен.И никой не ни е виновен,че сме овце.За да има нормални и честни управници,трябва да се пусне кръв и да има тотална смяна и новите управници трябва да уважават народа и да имат страх от него,а не както сега-куче влачи,диря няма!Бандита си е бандит от която и да е партия,в което се убедихме последните 28 години!Достатъчно е да се разровите само по фамилните имена на управляващите и ще разберете къде е истината!Боже,съхрани и спаси България!