Отидете към основна версия

6 334 23

Наигра ли се Марешки

  • веселин марешки-
  • прокуратура-
  • румяна арнаудова-
  • "воля"-
  • аптеки
Снимка: Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Набесне ли се?", питала майката на премиера малкия Бойко, когато се прибирал късно вечер от игра. Този щрих от житието на министър-председателя стана ясен тези дни в негово телевизионно интервю във връзка с оперирания му менискус. За Бойко не е ясно, но един друг политически играч от новата парламентарна вълна май се набесня. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Веселин Марешки и още двама депутати от парламентарната група на партията му "Воля". И този път работата е много по-дебела от шамарената история с общинския съветник от Варна и председател на новоучредената пария "Възраждане" Костадин Костадинов. И от разправиите около пицарията в морската столица, с които телезрителите трябваше да лягат и стават маса време. Изнудване и заплахи над собственици на други аптеки, да прехвърлят част от собствеността си на негови или близки фирми. Или да спрат дейността си. За непослушните - трети вариант. Близо до тях се отваря "наказателна" аптека с драстично по-ниски цени и така до изсмукването на силите на непокорния търговец.

Разследването на Окръжна прокуратура - Варна започнало през декември 2014 г., а визираните случаи ни връщат още в 2011-12 г. Дамата в черно от родната прокуратура Румяна Арнаудова бе подготвила и набор от стъписващи за порядъчните люде конкретни разпореждания на Марешки във връзка с офанзивата му към конкуренцията.

Остава открит въпросът, защо чак сега се стигна до искането на Цацаров. Чак сега ли, след като Марешки разбърка картите и вкара себе си и цяла група народни представители в парламента, разследващите установиха представената от Арнаудова печална картинка. За времето, през което е текло разследването, Веселин Марешки най-напред странно се оказа президент на "Локомотив"-Пловдив, а след фиаското под тепетата се превърна в знаме на борбата с картелите и монополите. Създаде верига от бензиностанции с най-евтиното гориво у нас, основа партия, участва в президентските избори, където остана четвърти с 11,12%, а след парламентарните стигна и до Народното събрание.

Остава усещането, че някой го пусна да се да налудее и наиграе, както той си знае. Картел на горивата се оказа, че няма, но сънят на големите босове в бранша за година-две бе отнет. А народът стана подозрителен към дейността им, независимо, че присъстват на родния пазар от дълги години. Подобно на "наказателна" аптека в родната политика се яви "Воля" и на изборите го отнесоха останалите под чертата съседи в класирането - разцепените десни. Които от коалиционен партньор на ГЕРБ в предния парламент, влязоха в бокса за смяна на стратегия и тактика. "Воля" подби цената и дори реално занули стойността на политическите послания с евтино гориво и още по-евтини закани към статуквото, от което всъщност стана неделима част.

Успехът на "Воля" и отпаданато от играта на Реформаторите развърза ръцете на Борисов да се коалира с Обединените патриоти - твърде дискусионна, но единствена опция, без която отивахме към правителство на малцинството. Тормозът на Радан Кънев и капризите на останалите десни остана в миналото. Сега Борисов управлява на спокойствие с непретенциозните патриоти, от където единствено долита "Шоуто на Валери", а ролята на опозиция остава за шумните, но безопасни социалисти.

Изпълни ли ролята си еманципираният Марешки? Стана ли ненужен? Може ли да се превърне във Франкенщайн, ако остане в играта, след като опиянен от политическия си пробив става все по-неуправляем и непредсказуем. В интервю преди няколко месеца Борисов заяви, че лично за него Марешки е разочарование. Какво имаше предвид премиерът - по традиция никой не зададе уточняващ въпрос. "Влизането на Марешки в парламента е диагноза за целия ни народ", твърди опонентът му Костадинов. А дали прокуратурата не можеше да се намеси превантивно, преди диагнозата...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини