Отидете към основна версия

13 629 81

Не сме военна сила на Балканите (СНИМКИ)

  • армия-
  • българия-
  • военна мощ-
  • global firepower-
  • кавалерия

България губи военна мощ, която отразява неспособността на полиците да формулират и отстояват единна национална доктрина

Снимки: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Митът за „Велик е нашият войник“ остава в историята. Славните победи на армията ни на Балканите също ще останат спомен.

Политиците ни спорят дали трябва да се купува нов изтребител, какъв БТР и други подобни сделки, от които изглежда искат да извлекат само добра комисионна.

В същото време авторитетното специализирано издание Global Firepower прави класацията на боеспособността на отделните национални армии за 2017 г. Сред 133 държави България се нарежда на 67 място, заедно с Хърватия и Афганистан.

Някои ще кажат супер – в средата на таблицата. Дяволът обаче е в детайлите. Класацията е направена по 50 критерия, чрез които малки, но високотехнологични нации могат да изпреварят по-големи и по-слабо развити нации. Класацията не отразява наличието на ядрено оръжие. Все пак членството в НАТО носи бонус при оценката на страните.

В Топ-3 на Балканите влизат Турция, Гърция и Румъния, а зад нас са само Албания, Босна и Херцеговина, Македония и Сърбия. Турция заема 8 място, Гърция – 28 място, Румъния – 42 в генералното класиране.

Армията на България наброява 52 650 души. От тях 33 150 са в активна служба и 19 500 души от резерва.

Ако е вярно, че войните на XXI в. се решават от авиацията ни, то по този показател България се нарежда на 85 място в компанията на Грузия и Армения. След нас е Албания на 112 – място, Босна и Херцеговина – 116 място и Македония – 119 място, а Сърбия ни изпреварва със своето 67 място. Белград през последните месеци започна активна кампания по модернизацията на своята авиация. Турция е на 9 място, Гърция – 19 място и Румъния на 62 място.

По показател боен флот България заема 71 място. Очаквано Македония и Босна и Херцеговина са на последните места.

По танкове се изкачваме на 34 място. Все пак не трябва да забравяме, че бившият Варшавски договор залагаше на танковите дивизии, а с миналото най – трудно изглежда се разделят нашите военни. Все пак да сме снизходителни и да отбележим, че по този показател Турция се нарежда на 12 място, Гърция – 17 -то., а Румъния – 22 място.

Най-силните във военно отношение нации са САЩ, Русия и Китай, а в дъното на класацията са Сиера Леоне, Суринам и Бутан.

Във ЕС призовата тройка се оформя от Франция (5-то място), Великобритания (6-то място) и Германия (9-то място). След напускането на Лондон на Общността, той ще бъде заменен от Италия (11-то място).

В НАТО България е на 19 място от 26 страни – членки. Зад нас са само страни с по-малко население.

Турция със своето 8 място в класацията е най-силната на Балканите. Израел със своите 8 млн. население, но политиката за подкрепа на иновациите се нарежда на престижното 15 място, изпреварвайки редица по - многолюдни нации.

В същото време България губи военна мощ, която отразява неспособността на полиците да формулират и отстояват единна национална доктрина за заплахите за родината ни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини