Отидете към основна версия

5 682 15

За Войнишкия паметник

  • паметник-
  • ндк-
  • войници-
  • армия-
  • загинали
Снимки: Стара София
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Комплексът от казарми е осветен на 7 април 1882 г. Това припомня в профила си във Фейсбук Петко Симеонов.

В годините се оформят:

"Пехотни казарми" - с вход на бул. "Патриарх Евтимий", от едната им страна е "Витошка", от другата "Ангел Кънчев" (сега "Фритьов Нансен")- до точката, където започва бул. "В. Левски". Това е мястото на военния паметник.

Зад Пехотните казарми е казармата на "ЖП дружина", която стига до бул. "Евлоги Георгиев". Върху нейната площ се издига НДК.

Отатък реката по бул. "Евлоги Георгиев" започва Арсеналът. Той заема пространството - бул. "Евлоги Георгиев", бул. "Черни връх", ул. "Арсеналска", ул. "Братец".

Военният паметник е изграден през 1934 г. Той е вътре - в казармата. След портала, през плаца и там, където се срещат трите дълги казармени помещения, е оформено паметното място. Върху трите стени на казармите са имплантирани плочите с имената на загиналите воински чинове от 1 и 6 полк. В центъра на паметния площад има лъв, който е стъпил върху карта на Сан стефанска България. Загиналите до края на Първата световна война са загинали в нейно име.

През Втората световна война при англо-американските бомбардировки стената от лявата страна на лъва е разрушена. По целия паметник има поражения.

След 9 септември 1944 г. мястото е разчистено, създаден е малък парк, стените с плочите с имената на загиналите са възстановени без лъва. Стените с плочите са махнати при започването на строежа на НДК с поет авгажимент, че ще се издигне мемориал на друго място. Строго погледнато Военният паметник не е заемал мястото, където сега е "1300 години България". Това се вижда не от снимките, а от планове за строителството на НДК и оформяне на околното пространство. Но са били несъвместими.

Сега има един въпрос. Какво ще се възстановява? Ако намерението е да се възстанови бившият паметник, това е лоша идея. Ще го има ли лъва с картата? Но дори да го няма, паметникът е исторически свързан с почит към Санстефанските претенции. Меко казано, не е прилично за държава от ЕС. Това ще бъде забелязано от съседите и бъдете убедени, че ще имаме главоболия.

Освен това става дума за пространството на НДК. НДК и този паметник "ще се бият".

Разумно би било да се изгради другаде, като се включат имената на загиналите от другите военни части, от Сръбско-българската война и от Втората световна война. Тези списъци са налични. Ще стане национален мемориал на загиналите в името на България. Мемориалът няма да бъде обременен със Санстефански претенции.

Ето няколко снимки, даващи представа за бившия паметник.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини