Отидете към основна версия

5 404 9

ТОЛ-системата - новата близалка за народа

  • власт-
  • тол система-
  • такси-
  • приходи
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След парите от контрабандата, като извор на всенародни благини, с ролята на универсална близалка, която властта подава на населението, в аванс се сдоби и ТОЛ-системата. Още преди да е тръгнала. Така и не видяхме нито един контрабандист, привързан за позорния стълб, но бабите знаят, че получават „великденски“ и „коледни“ надбавки „от контрабандата“. И сигурно палят свещица и за нея, като ходят на черква.

Всичко пък, което е способно да нарисува въображението на нашенеца, може да се осъществи с парите от ТОЛ-таксите. Да се чуди човек, къде беше тая система преди пет, преди десет години. Нямаше ли кой да ни светне и сега да сме надупчили Балкана с поне три тунела и прекрачили Дунав с още два-три моста. Със собствени приходи. Щяхме и „Струма“ да сме си направили с наши пари, а не сега да треперим, че ако още малко се потуткаме, Европа ще си вземе парите обратно. Да не говорим за „Хемус“ – догодина валяците щяха да са подминали не Севлиево, а вече да са освободили и Търговище от тегобите на опасния път при Боаза.

Дори човек, който няма идея за какво става въпрос, би се почувствал гузен, ако чуе тревожната констатация, че губим милион и половина дневно от забавянето на ТОЛ-системата. Констатация, поднесена с обвинителен тон към земя и небо, звяр и природа. И най-вече към фирмите-обжалвачи, които спъвали процедурата и потичането на жълтиците към държавния джоб. Превозвачите ни отдавна настояват за въвеждането на ТОЛ-системата, но в същото време са загрижени от състоянието на окаяните ни пътища, от които ще се събират таксите. И от опасността, от незаобиколим фактор на Балканите, да се превърнем в заобиколен. Въпросът закъсняхме или подраняваме с ТОЛ-системата ще си остане висящ, поне докато тя не тръгне. А дотогава ще ни рисуват виедукти, ден след ден и лот след лот.

Друг пиниз, който властта успешно разтяга като ябланишки локум е този с преизпълнението на приходната част на бюджета. Простичко е. Правят го и в най-забутаните общини и то от зората на демокрацията. Като заложиш умишлено ниски стойности на събираемост, логично е те да бъдат надскочени на полугодието. А горницата да се развява гордо, като чаршаф след първата брачна нощ. Както повелява традицията в някои наши региони. И да се намества, разбира се. По целесъобразност.

Явно у нас подобна политика се радва на успех. Най-малкото ако съдим по рехавите протести срещу властта. Още един-два фейсбук-митинга пред Парламента и Борисов може да удължи мандата си служебно. Пък и както казва Цветан Цветанов - те не протестират срещу властта, а срещу системата...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини