Отидете към основна версия

3 354 13

Днес е първият учебен ден, утре Ленински съботник

  • ленински съботник-
  • първи учебен ден-
  • акция
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От няколко години една телевизия, на гърба на държавата и хората си прави национална PR акция. Организира Ленински съботници, наричани ,,Да изчистим България заедно“.

Ленинския съботник (на името на Ленин- вожда на социалистическата революция от 1917 г. в Русия, след която се образува СССР- Първата комунистическа държава) е идеологически метод, чрез който да накараш хората все повече да обичат комунистическата партия и през почивния ден да извършат трудова повинност (труд без заплащане). Измислен е от КПСС ( Комунистическа партия на Съветския съюз).

Ленинския съботник е редовно използван в България през периода на ,,социализма“ и ,,развития социализъм“(1944-1989 г.). Тогава когато партията ръководителка (БКП) решеше, че трябва идеологически да облъчи хората и да се свърши нещо спешно, като например събиране на селскостопанска продукция, довършване на улици или пътища, ПОЧИСТВАНЕ и др., то тогава обявяваше Ленински съботник. Целокупния Български народ, излизаше през почивния ден да работи за сметка на този, който не си е свършил работата.

Днес се случва същото. За да повиши рейтинга си телевизията обявява Ленински съботник - ,,Да изчистим България заедно“. По аналогия от тоталитарния режим, така и сега едни мърсят, а всички да чистим. Дивакуващите да мърсят ,а хората да им чистят. Парковете били замърсени, ама трябвало да бъдат чистени и от тези, които не са стъпвали там.

Партията майка(БКП), обираше ,,обичта“ на мало и голямо, че тя ден и нощ мисли за трудовите хора. Сега телевизията иска да обере обичта на мало и голямо, колко ,,природозащитна“ политика изповядва.

Тогава на никого не му се ходеше на тези велики Ленински съботници. Отиваше се заради това, някои да се подмажат на партийните секретари и да покажат колко са верни на партията или от страх да не би да им се случи случка в Понеделник. Сега ентусиазма е същия, хората отиват за да покажат колко големи ,,природозащитници“ са или да не бъдат упрекнати от държавния административен ръководител. Принципа на партийните секретари беше ,,другари, хайде да ходим да РАБОТИТЕ“. Принципа на телевизията е- отивайте хора да работите, ние ще ви снимаме.

Тогава хората толкова и работиха, но във вестниците имаше снимки и големи статии, по радиото имаше репортажи, по телевизията видеоматериали, как под знамето на партията и под ръководството на партийните секретари, трудовите хора по време на Ленинския съботник са извършили геройства от трудови постижения. Сега е същото, ,,природозащитната“ телевизия, ще залее ефира с ,,природозащитни“ партийни секретари, които са спасили околната среда от лошите. Тинтири- минтири, ала бала, Понеделник я карахме по старо му ,,те ни лъжеха, че ни плащат, ние ги лъжехме, че работим“, сега в Понеделник замърсителите ще продължават да замърсяват, а телевизията и ,, природозащитните“ партийни секретари, ще чакат следващия ден ,,Да изчистим България заедно“. Иновативен подход на стари комунистически трикове.

Тогава, ако се пишеш комунист е голяма гордост и власт, сега ако се пишеш природозащитник е същото. Тогава зомбита, сега пак все на гърба на хората!

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини