Отидете към основна версия

3 887 18

Автогол за ГЕРБ ли е войната с Радев?

  • румен радев-
  • цветан цветанов-
  • бойко борисов-
  • война
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Референдумът в Каталуния и стрелбата в Лас Вегас засенчиха поредното издание на "Шоуто на Цветанов". Сигурно от негова страна е изглеждало безкрайно несправедливо, но какво да правиш - международно положение. Не е задължително да си ходил някъде по света, за да имаш мнение за тамошните особености на политиката и хорския манталитет. Както знаем, Карл Май не е виждал жив индианец, но остава ненадминат класик в индианските романи. И народът, облечен в дрехи втора употреба и похапнал имитиращи продукти, се юрна да коментира драмите в Испания и САЩ, пренебрегвайки новата програмна реч на партиен строител №1 у нас.

След като преди дни се извини на президента Радев за това, че се усъмни в семейните му ценности като мъж с два брака, вторият в ГЕРБ отново скочи на генерала. Повод бе изразената готовност на Радев да влезе в битка с ГЕРБ и "беквокалите" на Борисов, както той нарече дежурните по поддържане на напрежението между двете сгради на Дондуков.

Нещата загрубяха в повече и вече прехвърлиха рамките на лошия, ако щете лицемерен, мир между водещите институции. Тази тенденция се въплъти в изразеното нежелание на Румен Радев да се среща с премиера, като заключи, че Борисов или насъсква доверениците си срещу него, или е изгубил контрол върху партията. Тук някъде бе добре Радев да спре. И криво-ляво успя да се въздържи от по-обстоен анализ на партийния живот у нас, укротявайки машината в самия край на пистата. Да не се лъжем - двете страни вече са в открита война.

Радев временно спря, но Цветанов, окрилен от обкръжението на съпартийците си в Хасково, отново откри огън: "Ако смятаме, че ще имаме нов севернокорейски лидер, който ще се нарича Румен Радев, не бих искал българският президент да олицетворява разделението на нацията". И обвини президента в системни опити за противопоставяне на институциите и незачитане на различните мнения.

Тази игра няма да спре, това е ясно на всички. Като дългогодишен командир, Радев е свикнал да издава заповеди и да го слушат. В новата си роля обаче среща съвсем различно отношение и трудно се въздържа, получавайки отпор от цивилни опоненти.

Бойко и "беквокалите" усетиха това и ще го цакат на чест, докато могат. Идеята е ясна - Радев трябва регулярно да бъде ваден от равновесие и публично да си изпуска нервите. Целта също не е тайна - постепенно дискредитиране на президента и разчистване на трасето за последния етап в политическата кариера на настоящия премиер - президентския пост. Средствата също са ясни - огън по Дондуков 2, с каквото падне - който види микрофон, да го използва целесъобразно.

Възможно ли е всичко това да се обърне срещу ГЕРБ? Определено. Опитваме се да акцентираме на забавната част от противопоставянето между институциите, но тук отдавна няма нищо смешно. А ако има, то е капка на фона на отвратителния вкус, който остава след всяка махленска препирня, неправеща чест и на двете страни. Които могат да бъдат повлечени заедно в политическата канализация.

За ГЕРБ най-важно е политическото оцеляване на Борисов, защото само то гарантира живот на партията. А ако в главата на Цветанов се въртят някакви други идеи, каквито тези се прокрадват от доста време насам, може би предстои най-зрелищната политическа "екзекуция" в летописа на тази партия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини