Отидете към основна версия

4 022 17

Народът иска да гърми по крадците

  • крадци-
  • обири-
  • оръжие-
  • полиция-
  • закон
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Купи ми, мамо, топ". Това моли родителя си лирическият герой в една закачлива трапезна песен. Но вместо по невярната любима и тъщата, нашенецът иска да гърми по крадците, навестили го по късна доба. Рекорден брой читатели на ФАКТИ - 1904 - участваха в анкетата "Искате ли да се разреши стрелбата по крадец, ако влезе в дома ни?". Резултатът едва ли се нуждае от много дълъг коментар, по тази причина ще бъдем съвсем кратки.

95% от участниците в анкетата желаят да имат такива права. 73% посочват довода, че частната собственост е неприкосновена, а още 22% смятат, че щом законът не ни защитава, нека поне позволи да се защитим сами.

2% твърдят, че и сега, въпреки опасността да се озоват в ролята на иконописеца Опиц, вадят чифтето, щом видят неканени гости.

Само 2% смятат, че стрелбата по неканените е прекалено крайна мярка.

Още 1% категорично не одобрява тази възможност, тъй като стрелбата по човек е престъпление.

Естествено възниква въпросът, толкова ли е кръвожаден нашенецът, че така категорично желае да натиска спусъка по живи хора, дето и тях майка ги е раждала. Щем - не щем, трябва да се съгласим с Маркс, че битието определя съзнанието. Поне в този случай. Как да не се превърнеш в свиреп защитник на крепостта си, обсадена и превзета от нагли гадове, дори принципно да правиш път на мравката.

Колко народ е обиран в съня си?! Докато децата ти спят, из апартамента някакви тарашат за всичко ценно. И на другия ден, докато чакаш криминалистите, си духаш в пазвата, че поне не са влезли при малките. Охранителните системи се развиват постоянно. Но успоредно с тях напредва и науката по обезвреждането им. Решетките отдавна никой не ги брои за препятствие.

Да отваряме ли дума за селата и старците, оставени на настроението на бивши пандизчии и други изтънчени люде с висящи дела. Хиляда допълнителни полицаи били назначени по селата, според Борисов. В някои от големите села със статут на общински центрове може и да е дошъл нов колега. А в малките, където реално вилнеят разбойниците? Който е виждал нов униформен там, ще получи царевица и олио от местната кооперация.

Ако волята на мнозинството бъде изпълнена и законът стане по-толерантен към домакините, нека хората си имат една обица на ухото - на имен ден не се кани. Първо гледайте, после стреляйте. Може да са дошли с добро.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини