Отидете към основна версия

2 672 8

Какво не ни казва Борисов?

  • бойко борисов-
  • европредседателство-
  • ес-
  • глобализация-
  • интеграция

Бюрокрацията се е глобализирала, но се е откъснала от народите

Снимка: БТА/АР, Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво не ни казва Борисов в навечерието на председателството?

Много активният на международната арена наш лидер Бойко Борисов дотолкова се е влюбил в г-жа Меркел и г-н Юнкер, че вижда общия ни европейски дом в розова краска. Но дали има основания за оптимизъм. Според американския политолог Франсис Фукуяма няма такива основания, защото:

1. Европейският съюз е направил много малко за създаването на обща идентичност. Никой от живеещите в него не се чувства първо европеец, а след това според собствената си националност; често регионализмът, а не европеизмът се поставя на първо място: красноречив е примерът с Шотландия, Каталуния, с Брекзита.

2. Популизмът се засилва сред простолюдието, когато институциите се управляват от малобройни и безконтролни елити.

3. Проблем в съвременния свят е неравенството при икономическата интеграция; нещо повече - тази интеграция не води до културна и още по-малко до религиозна интеграция сред половинмилиардното население на Европейския съюз.

4. Не само печалбата движи хората и обществата, културата и идентичността имат голямо значение. Това не го разбират вече три десетилетия във Вашингтон и Брюксел, затова и бюрокрацията се е глобализирала, но се е откъснала от народите, от религиозните и културните общности.

5. Миниатюрният елит, който управлява и се обогатява от властта си, смята себе си за световен гражданин, за който географията, историята и културата са без значение, защото са удавени в утопията на еднополюсния глобализъм. Изгодите от тази глобализация, тип „Вашингтонски консенсус”, не са споделени равноправно в икономическо и социално отношение, което задържа хората на национално и регионално равнище на мислене и чувстване. И отдалечава, а не приближава интеграцията върху „евро-атлантическите ценности”.

И това е неумолимата истина – за днес и утре!

Проф. Димитър Иванов

Източник: epicenter.bg

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ЕС и Великобритания не се разбраха

    ЕС и Великобритания не успяха да постигнат споразумение за излизането на страната от Съюза, съобщи Би Би Си. Това обяви председателят на ЕК Жан &nd ...
    04.12.2017
    2 018
    5