Отидете към основна версия

3 840 13

САЩ май ще разцепят Сирия

  • сирия-
  • мирни преговори-
  • кюрди-
  • независимост-
  • автономия

Белият дом подготвя автономия за кюрдите по река Ефрат

Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Западен високопоставен политик, цитиран от вестник „Шарк ал аусат”, заявява, че САЩ са на прага на дипломатическото признаване на „Източен Ефрат”. Става въпрос за контролираната от прокюрдските "Сирийски демократични сили" територия в Североизточната част на Сирия. Нейната площ е 28 000 кв. км.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Владимир Чуков.

Според неназованото официално лице доказателство за новата стратегия на Вашингтон в Сирия е декларацията на американския военен министър ген. Матис за изпращането на дипломати, които ще работят „рамо до рамо с американските военни там”.

Изглежда компонентите на въпросната стратегия са „утвърждаването на местните съвети, икономическото възстановяване, създаването на собствени управленчески структури, гарантирането на военна защита, запазването на военните бази и дипломатическо признаване.”

Не е много ясно какво точно се подразбира под „дипломатическо признаване”.

Кюрдската информационна агенция ANHA разширява темата, като добавя, че не става въпрос само за САЩ, а за водената от тях международна коалиция.

Ако новината е истина, това означава, че Вашингтон не гледа с надежда на мирните преговори в Женева. Освен това става въпрос за реалното разделение на Сирийската арабска република.

* Заглавието е на редакцията

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини