Отидете към основна версия

1 840 19

БСП влезе в капана на ратификацията

  • бсп-
  • станишев-
  • ратификация-
  • конвенция

Както и да гласуват червените депутати, партията ще изгуби

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Че народът ни хабер си няма от Истанбулската конвенция, е ясно на всички. Тук спор няма. Показа го и анкета на ФАКТИ - едва 7% от участниците в нея заявиха, че са я чели. Има обаче една партия, която, каквото и да реши по въпроса, ще изгуби. БСП е в капана на ратификацията. Ако парламентарната група гласува против конвенцията, Станишев ще разлае ПЕС-овете, а Брюксел с най-сериозната си физиономия ще извади мъчителното клише, че "това е лош знак". Станишев окончателно скъса с партията си, което е своеобразен евродепутатски синдром. Мнозина добрали се до Брюксел се превърнаха в свободни електрони без партии. А ако "големите началници" дърпат ушите на опозицията, точно по време на председателството, ще е чутовно унижение за БСП и балсам за управляващите.

Ако социалистите пък гласуват за конвенцията, ударът по тях ще си е нашенски. Кой разбрал, кой не, срещу тях ще се втурне маса народ: "Ахааа, ето - комунистите искат третия пол и хомосватбите". И никой, както и сега, няма да слуша аргументите им, че ратификацията не е задължителна, че в други държави не е гласувана, че можем да минем и без това, защото си имаме закони за съответните казуси, че хората още не разбират за какво става въпрос и е рано....

Последно се оказа, че преводът на конвенцията бил сбъркан и ще се прави нов, белким я разберат повече хора. Това с нищо няма да промени ситуацията на БСП, а групата на ГЕРБ ще си гласува чинно "за" и ще бъдат "европейци". Нали управляващите си измиха ръцете, като няколко техни министри се възпротивиха на конвенцията, което се оказа без абсолютно никакво значение.

За БСП остава да избира между това да бъде заклеймена като антиевропейска партия или защитник на "третия пол" - без значение има ли го, няма ли го в конвенцията и въобще в природата. При ГЕРБ такъв проблем няма. А как ще гласува коалиционният им партньор не интересува никого - след като Европа безропотно се съгласи Патриотите да влязат в управлението на страната, вотът им за ратификацията е най-последната грижа на Брюксел.

Между другото Станишев бе убеден, че Брюксел няма да допусне триото Сидеров-Симеонов-Каракачанов във властта...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини