Отидете към основна версия

2 316 27

Искаме Русия без Путин!

  • алексей навални-
  • русия-
  • президент-
  • избори-
  • путин-
  • владимир путин

Президентските избори са нещо като театър

Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Стига вече!" - В неделя хиляди руснаци излязоха на протести по улиците на страната. Те скандираха: "Русия без Путин!" и настояха за честни избори. Организаторът на протестите Алексей Навални бе арестуван още на обяд.

"Гражданки и граждани, моля, освободете пътя. Пречите на пешеходците." Гласът на полицая прозвучава през няколко минути от високоговорителите на площад "Пушкин" в центъра на Москва. Само че участниците в неразрешената от властите демонстрация игнорират силите на реда. Демонстриращите са близо две хиляди, повечето от тях - млади хора. Вместо да послушат полицаите, те скандират лозунги като "Русия без Путин!" и "Русия ще бъде свободна".

Един от тях е Василий - той не се представя с истинското си име, тъй като се бои от репресалии.

"От 18 години ни управлява все същият президент. Стига вече!",

ядосва се той. "Искаме алтернатива на днешните управляващи и настояваме за свобода на словото", добавя една жена до Василий.

И един млад мъж, облечен в дебело черно палто, е възмутен. "Сегашните президентски избори са нещо като театър", казва той. А едно 14-годишно момиче, дошло на демонстрацията заедно със своя приятелка, добавя: "Един силен президент не би се страхувал от провеждането на свободни избори. Искам в моята страна нещата да се случват честно и според закона."

Според младата рускиня, днес Кремъл забранява на хората да гласуват за кандидата, за когото всъщност искат да гласуват много от руснаците.

Тя има предвид Алексей Навални, който всъщност трябваше да води неделните протести. Той обаче е арестуван светкавично на улицата - малко след като излиза от дома си в Москва. Научили за това, протестиращите на площад "Пушкин" са обзети от неудържим гняв. Те започват да сипят обиди срещу президента Владимир Путин. Един от тях нарича Путин "престъпник, който управлява Русия заедно с приятелите си от тайните служби". Хората около него кимат, съгласявайки се с думите му. Изведнъж някой се провиква "Забастовка!", което означава нещо като "стачка", "протест", "бойкот на изборите".

Протести из цялата страна

Протестиращите отново потеглят. А полицаите се въздържат от намеса. Редица телевизионни екипи отразяват демонстрацията. А тя е само една от многото, провели се в неделя в Русия.

Из цялата страна имаше протести в подкрепа на 41-годишния Алексей Навални. Той беше призовал за бойкот на предстоящите президентски избори, след като властите му забраниха да участва във вота - поради неоснователни причини.

Докато властите в повечето руски градове позволиха протестите, в Санкт Петербург и Москва те бяха изрично забранени. Въпреки това обаче и там демонстрантите излязоха по улиците. Само до ранните вечерни часове в Русия са били арестувани общо 185 протестиращи, като единият от тях е самият Алексей Навални. До края на деня броят на арестуваните най-вероятно е нараснал още.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Навални: Путин няма мнозинство

    "Путин няма мнозинство. Някои илюзорно вярват, че той е незаменим. Но ние разговаряхме с много хора в Русия. Когато ги питаме защо гласуват за Пу ...
    12.02.2018
    2 108
    23
  • Путин: Обиден съм на американците

    Президентът на Русия Владимир Путин се пошегува, че е останал обиден, че името му не присъства в „Списъка Кремъл“, съобщи ТАСС. В списъ ...
    31.01.2018
    4 895
    26
  • България – руското оръжие срещу Запада

    Чрез мобилизиране на петата руска колона, в страната ни бе организирана и проведена операция за спиране процеса по ратификация на Истанбулската конвен ...
    30.01.2018
    4 574
    67
  • ЕК иска мерки за по-чист въздух

    От ЕК призоваха страните от ЕС да предприемат бързи мерки за по-чист въздух, съобщи РИА Новости. Това беше обявено от еврокомисаря по околната сред ...
    30.01.2018
    980
    4
  • Съдът отказа да разгледа жалбата на Навални

    Конституционният съд на Русия отказа да разгледа жалбата на опозиционния лидер Алексей Навални, който получи забрана да се кандидатира на предстоящите ...
    19.01.2018
    951
    9
  • Путин иска да е доживотен император

    Владимир Путин се стреми да стане доживотен император. Това заяви руският опозоционер Алексей Навални, цитиран от France 24. Навални не беше допусн ...
    17.01.2018
    3 318
    69