Отидете към основна версия

2 318 31

Сирия и игрите на големите

  • сирия-
  • башар асад-
  • доналд тръмп

Нито една външна сила няма да си сложи главата в торбата заради Сирия. Затова и продължават нарушенията на международното право, пише Николас Бусе в коментара си за ФАЦ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само мисълта, че в Сирия все още се извършват нападения с бойни отровни вещества, е достатъчно непоносима. И все пак е трудно е да даваме крайни оценки. В повечето случаи не се провежда независимо разследване на отделните инциденти. Освен това никой не е казал, че само режимът на Асад използва химически субстанции.

Да не се заблуждаваме

Но пък политически нещата са пределно ясни: нито една външна сила няма да се ангажира насериозно, за да прекрати нарушенията на международното право. САЩ нямаха сили за това още при управлението на Обама, а сегашният президент Тръмп не успя действително да промени положението със своите въздушни удари от миналата година. Русия и Иран стоят твърдо на страната на Асад, арабите загубиха тази битка, турците преследват собствените си интереси, а европейците, както обикновено, гледат отстрани.

В 21 век

Химическите атаки всъщност символизират ужасяващото положение, в което се намира Сирия от началото на гражданската война. Големите сили водят своите геостратегически игри на гърба на една малка страна, която бе прекалено слаба, за да разреши сама вътрешните си конфликти.

Добре дошли в 21 век!

Николас Бусе, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • САЩ с касапница в Сирия

    Над 100 бойци, биещи се в рамките на правителствените сили в Сирия, са били ликвидирани по време на въздушните удари на САЩ през тази нощ, съобщи &bdq ...
    08.02.2018
    6 456
    40