Отидете към основна версия

7 965 51

Соломон Бали пред Факти.бг: Да спрем Луковмарш! Да извадим нацистите от властта

  • луковмарш-
  • нацисти-
  • соломон бали
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На българското общество бива налаган крайния национализъм като решение на проблеми, които всъщност национализмът поражда. Това заяви пред Факти.бг Соломон Бали, вицепрезидент на „Б`ней Б` рит“ в Европа..

Според него Луковмарш е проява на неонацизъм. При нас се получава така, че тези, които правят неонацистки събирания, в момента са поощрени в дейността си чрез участие в изпълнителната власт.

В нарочна декларация „Б`ней Б` рит“ осъди провеждането на насроченото за събота вечерта шествие на Луковмарш. Отправя се призив към властите в България, които в момента ротационно председателстват Съвета на Европейския съюз, да предприемат подходящи мерки срещу авторите на тези антисемитски демонстрации.

В декларацията се припомня ролята на ген. Христо Луков в репресиите срещу еврейската общност в България преди и по време на Втората световна война.

Защо през последните години така избуява езикът на омразата в България?

Хората нямат житейска перспектива. Вместо да се търсят решения как животът им да се подобрява, вместо страната да се демократизира, в хората се насажда страх. Това е страхът от бъдещето им, страх от другостта. Това е най-лесният начин, когато едни хора бъдат вкарани в режим на постоянен страх и несигурност да бъдат управлявани.

Проблемът не се ли крие и в неспособността на държавата да осигурява равен достъп до образование на роми и децата на бежанци?

Това е ясно. Това е категорично така. Проблемът е, че нашата държава и обществото ни вече не могат да осигурят равен достъп до упражняване на базови права не само на бежанци, но и на ромите, за които това се възприема като абсолютно нормално да бъдат неравни. За съжаление вече има огромни разлики в това къде живее човек и съответно какви права и услуги от държавата може да ползва.

Можем ли да заключим, че българското общество страда от краен национализъм?

На българското общество бива налаган крайния национализъм като решение на проблеми, които всъщност национализмът поражда.

Как можем да спрем Луковмарш?

Като извадим нацистите от властта. Луковмарш не е проява на краен национализъм. Той е проява на неонацизъм. Това са доста близки понятия, но те са различни. В конкретния случай ние имаме хора, които са в Министерски съвет и техните организации и партии директно са участвали в организацията на това събитие.

При нас се получава така, че тези, които правят неонацистки събирания, в момента са поощрени в дейността си чрез участие в изпълнителната власт.

Това за Европа все още е абсурдна ситуация. Не твърдя, че няма опити и в други страни да се стигне до подобно нещо.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини