Отидете към основна версия

2 127 10

България има най-богат опит с Турция

  • българия-
  • андрей ковачев-
  • турция

Андрей Ковачев приветства тристранната среща във Варна

Снимка; BTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Идеята и целта на срещата във Варна е отношенията между ЕС и Турция да се подобрят. Те стигнаха до много ниска точка през 2017 г. Няма как България да не е държавата с най-богат исторически опит, позитивен или негативен, свързан с отношенията с Турция. Радвам се, че тази среща ще се проведе Това заяви в интервю за Факти.бг евродепутатът Андрей Ковачев. Той коментира тристранната среща между лидерите на ЕС, Турция и България, която ще се проведе днес във Варна.

Какво можем да очакваме от срещата между ЕС и Турция във Варна?

Срещата във Варна за мене много важна. Турция е наш непосредствен съсед. Ние имаме обща външна граница. Добрите отношения с Турция и турските институции по отделно са важни в две посоки. От една страна говорим за сигурността на ЕС по отношение на имиграцията и борбата с тероризма. От друга страна говорим за сферата на икономиката и енергетиката. Без да си затваряме очите за проблемите, които има в Турция като нивото на демокрация, свободата на словото и непропорционалните мерки, които бяха взети там след опита за преврат, ние трябва да продължим с диалога с Турция. Дано тези непремерени размени на реторика между двете страни от 2017 г. не се повтарят.

Някои смятат, че с тази среща България се превръща в буфер между ЕС и Турция. Опасна ли е тази роля за страната ни?

В никакъв случай. България в крайна сметка има обща граница с Турция. Няма как ние да не сме държавата с най-богат исторически опит, позитивен или негативен, свързан с отношенията с Турция. Нормално и логично е България да е инициатор и домакин на тази среща. Радвам се, че тази среща ще се проведе. Знаете, че можеше и да не се стигне до такава.

Може ли тази среща да доведе до допълнително обтягане на отношенията между Турция и ЕС?

Идеята и целта на тази среща е отношенията между ЕС и Турция да се подобрят. Те стигнаха до много ниска точка през 2017 г. Смятам, че това е от взаимен интерес за ЕС и Турция по отношение на ситуацията в Сирия, както и ситуацията с бежанците в Турция, за които е в наш интерес да останат там и да се върнат по родните си места, когато ситуацията в Сирия се изясни. Това е в интерес и на ЕС. Аз се радвам и приветствам тази среща. Не мисля, че може да се очаква нещо по-лошо от това, което беше до сега. Аз очаквам нещата да се подобрят. Мисля, че отношенията между ЕС и Турция могат да се подобрят или поне да започне развитие към подобряване.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Курц: ЕС да спре преговорите с Турция

    ЕС трябва да спре преговорите за присъединяване с Турция. Това заяви премиерът на Австрия Себастиан Курц, цитиран от Sputnik. Курц подчерта, че Тур ...
    26.03.2018
    2 856
    24