26 Март, 2018 08:00 2 110 10

България има най-богат опит с Турция

  • българия-
  • андрей ковачев-
  • турция

Андрей Ковачев приветства тристранната среща във Варна

България има най-богат опит с Турция - 1
Снимка; BTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Идеята и целта на срещата във Варна е отношенията между ЕС и Турция да се подобрят. Те стигнаха до много ниска точка през 2017 г. Няма как България да не е държавата с най-богат исторически опит, позитивен или негативен, свързан с отношенията с Турция. Радвам се, че тази среща ще се проведе Това заяви в интервю за Факти.бг евродепутатът Андрей Ковачев. Той коментира тристранната среща между лидерите на ЕС, Турция и България, която ще се проведе днес във Варна.

Какво можем да очакваме от срещата между ЕС и Турция във Варна?

Срещата във Варна за мене много важна. Турция е наш непосредствен съсед. Ние имаме обща външна граница. Добрите отношения с Турция и турските институции по отделно са важни в две посоки. От една страна говорим за сигурността на ЕС по отношение на имиграцията и борбата с тероризма. От друга страна говорим за сферата на икономиката и енергетиката. Без да си затваряме очите за проблемите, които има в Турция като нивото на демокрация, свободата на словото и непропорционалните мерки, които бяха взети там след опита за преврат, ние трябва да продължим с диалога с Турция. Дано тези непремерени размени на реторика между двете страни от 2017 г. не се повтарят.

Някои смятат, че с тази среща България се превръща в буфер между ЕС и Турция. Опасна ли е тази роля за страната ни?

В никакъв случай. България в крайна сметка има обща граница с Турция. Няма как ние да не сме държавата с най-богат исторически опит, позитивен или негативен, свързан с отношенията с Турция. Нормално и логично е България да е инициатор и домакин на тази среща. Радвам се, че тази среща ще се проведе. Знаете, че можеше и да не се стигне до такава.

Може ли тази среща да доведе до допълнително обтягане на отношенията между Турция и ЕС?

Идеята и целта на тази среща е отношенията между ЕС и Турция да се подобрят. Те стигнаха до много ниска точка през 2017 г. Смятам, че това е от взаимен интерес за ЕС и Турция по отношение на ситуацията в Сирия, както и ситуацията с бежанците в Турция, за които е в наш интерес да останат там и да се върнат по родните си места, когато ситуацията в Сирия се изясни. Това е в интерес и на ЕС. Аз се радвам и приветствам тази среща. Не мисля, че може да се очаква нещо по-лошо от това, което беше до сега. Аз очаквам нещата да се подобрят. Мисля, че отношенията между ЕС и Турция могат да се подобрят или поне да започне развитие към подобряване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    12 3 Отговор
    На 31 юли 1892 г.Стефан Стамболов, в качеството му на български премиер в Цариград, разговаря със султан Абдул Хамид Втори. Преди срещите си султанът пращал първият си везир да поговори с пратеникът и да прецени интелектуалното му състояние. Султанът питал "колко оки е", а везирът отговарял с число, което колкото е по-голямо, толкова е по-извисен интелектуално пратеникът. За Стамболов отговорът на везира е бил: "кантар го не хваща"! България днес отчаяно се нуждае от "нов Стамболов", който да я поведе напред и да разрита безродната сбирщина от национални предатели.

    Коментиран от #6

  • 2 българина

    4 2 Отговор
    опита ние наведи главица за да не те и бат, това нашия опит! но ще го променим на на бий за да те уважават!
  • 3 Да уж

    5 3 Отговор
    Какъв опит има България с Турците???

    Коментиран от #8

  • 4 българин

    6 4 Отговор
    Голяма радост го тресе този млад евродепутат от ГЕРБ. И как няма, при този пет вековен исторически опит с Турция! Само дето никой няма да попита Ердоган за "духовните му граници" и кои са тези "страдащи" негови събратя у нас. Затова ли финансира партия ДОСТ?!
  • 5 Кво речи

    10 4 Отговор
    България има опит почти 500 години.Нали сме били провинция на Османската империя.Като се разтури ЕС пак ще сме при султана.Русия разбра що за стока сме.Русия не помага на предатели.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 цирк

    8 6 Отговор
    Нагъл подлец от не знам какъв пол.Родил се не знам къде сега живее в Брюксел който ни обяснява за Турция.Мисли ли че хората ще забравят какво са ни причинли башибозуците.Където и да отиде човек в Европа ще види градове строени при ренесанса.Ние сме пропуснали пет вековен период с изключение на няколко джамии.Трябва да се замислим кого избираме да ни представлява в Европеииският съюз.
  • 8 Jack Bauer

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Да уж":

    България има 500 години опит с Турция ;-)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ААА УИ

    0 0 Отговор
    Да пази Господ от такъв опит.