Отидете към основна версия

3 639 7

Опасен ли е Facebook

  • красимир коцев-
  • facebook-
  • сигурност

Според Красимир Коцев социалните мрежи крият рискове

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В случая с "Кеймбридж Аналитика" и Facebook източените лични данни може да са използвани за много цели, за които дори не предполагаме. Все пак е важно да отбележим, че доста често се съгласяваме с всякакви общи условия и позволяваме прекомерен достъп на различни приложения, без дори да осъзнаваме с какво се съгласяваме. Разбира се, тези условия са умишлено написани по такъв начин, че никой да не се ангажира да ги прочете. И знаейки тези рискове ние продължаваме да използваме социалните мрежи, така че е въпрос на време преди следващия подобен случай да излезе наяве.

Това заяви за Факти.бг експертът по киберсигурност Красимир Коцев. Той коментира случаят, в който стана ясно, че компанията „Кеймбирдж аналитика“ е използвала данните на потребители на Facebook, за да насочва реклами от кампанията на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

След скандала, за който стана ясно, че компанията „Кеймбридж аналитика“ е използвала лични данни на потребители във Фейсбук за водене на предизборни кампании, можем ли да кажем, че социалните мрежи са уязвими от корпоративни атаки на данните?

По-точно би било да кажем, че социалните мрежи са подвластни на политически натиск и са склонни да предоставят данните на потребителите си с цел финансови облаги. Тези твърдения разбира се не можем да потвърдим, без да имаме доказателства. От гледна точка на корпоративната сигурност обаче, именно мрежи като facebook, twitter, linkedin и др. влагат най-много ресурси в защитата срещу хакерски атаки от недоброжелатели. В случая с "Кеймбридж Аналитика" източените лични данни може да са използвани за много цели, за които дори не предполагаме.

Възможно ли е да сме сигурни за защитата на нашите лични данни в социалните мрежи?

Няма как да сме сигурни, като в конкретния случай ние може дори и да не сме използвали приложенията, разработени от CA и въпреки това да станем жертва, тъй като Facebook предоставя данните и на "приятелите" на тези потребители, които използват въпросните приложения.

Не беше ли ясно и в миналото, че подобни компании извличат данните на потребителите, за да ги използват за специално насочени рекламни кампании? Това наистина ли е толкова голям проблем или за него се говори пресилено?

Абсолютно, проблемът е доста сериозен. Доста често се оказва, че сме собственици на незнайна за нас фирма или че сме изтеглили потребителски кредит, просто защото някой се е сдобил с данните ни и ги е използвал със злонамерени цели. Все пак е важно да отбележим, че доста често се съгласяваме с всякакви общи условия и позволяваме прекомерен достъп на различни приложения, без дори да осъзнаваме с какво се съгласяваме. Разбира се, тези условия са умишлено написани по такъв начин, че никой да не се ангажира да ги прочете. И знаейки тези рискове ние продължаваме да използваме социалните мрежи, така че е въпрос на време преди следващия подобен случай да излезе наяве.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Facebook удари руската ферма за тролове

    От Facebook са премахнали 270 страници, управлявани от руската Агенция за интернет изследвания, съобщи The Verge. Действията целят да предотвратят ...
    04.04.2018
    3 204
    23
  • ЕС готви удар за Facebook

    От ЕС ще поискат допълнителни обяснения от Facebook по скандала с изтичането на данни от социалната мрежа, съобщи „Билд ам Зотнат“. Спо ...
    25.03.2018
    2 226
    7
  • Бойкот срещу Facebook

    Седем часов обиск е бил проведен в централата на компанията „Кембридж Аналитика“, съобщи ТАСС. Британският съд издаде разрешение за оби ...
    24.03.2018
    3 417
    5
  • Facebook загази здраво

    Членове на британския парламент поискаха изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг да свидетелства публично за разразилия се скандал около ан ...
    20.03.2018
    5 139
    11