Last news in Fakti

27 Март, 2018 08:57 3 628 7

Опасен ли е Facebook

  • красимир коцев-
  • facebook-
  • сигурност

Според Красимир Коцев социалните мрежи крият рискове

Опасен ли е Facebook - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В случая с "Кеймбридж Аналитика" и Facebook източените лични данни може да са използвани за много цели, за които дори не предполагаме. Все пак е важно да отбележим, че доста често се съгласяваме с всякакви общи условия и позволяваме прекомерен достъп на различни приложения, без дори да осъзнаваме с какво се съгласяваме. Разбира се, тези условия са умишлено написани по такъв начин, че никой да не се ангажира да ги прочете. И знаейки тези рискове ние продължаваме да използваме социалните мрежи, така че е въпрос на време преди следващия подобен случай да излезе наяве.

Това заяви за Факти.бг експертът по киберсигурност Красимир Коцев. Той коментира случаят, в който стана ясно, че компанията „Кеймбирдж аналитика“ е използвала данните на потребители на Facebook, за да насочва реклами от кампанията на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

След скандала, за който стана ясно, че компанията „Кеймбридж аналитика“ е използвала лични данни на потребители във Фейсбук за водене на предизборни кампании, можем ли да кажем, че социалните мрежи са уязвими от корпоративни атаки на данните?

По-точно би било да кажем, че социалните мрежи са подвластни на политически натиск и са склонни да предоставят данните на потребителите си с цел финансови облаги. Тези твърдения разбира се не можем да потвърдим, без да имаме доказателства. От гледна точка на корпоративната сигурност обаче, именно мрежи като facebook, twitter, linkedin и др. влагат най-много ресурси в защитата срещу хакерски атаки от недоброжелатели. В случая с "Кеймбридж Аналитика" източените лични данни може да са използвани за много цели, за които дори не предполагаме.

Възможно ли е да сме сигурни за защитата на нашите лични данни в социалните мрежи?

Няма как да сме сигурни, като в конкретния случай ние може дори и да не сме използвали приложенията, разработени от CA и въпреки това да станем жертва, тъй като Facebook предоставя данните и на "приятелите" на тези потребители, които използват въпросните приложения.

Не беше ли ясно и в миналото, че подобни компании извличат данните на потребителите, за да ги използват за специално насочени рекламни кампании? Това наистина ли е толкова голям проблем или за него се говори пресилено?

Абсолютно, проблемът е доста сериозен. Доста често се оказва, че сме собственици на незнайна за нас фирма или че сме изтеглили потребителски кредит, просто защото някой се е сдобил с данните ни и ги е използвал със злонамерени цели. Все пак е важно да отбележим, че доста често се съгласяваме с всякакви общи условия и позволяваме прекомерен достъп на различни приложения, без дори да осъзнаваме с какво се съгласяваме. Разбира се, тези условия са умишлено написани по такъв начин, че никой да не се ангажира да ги прочете. И знаейки тези рискове ние продължаваме да използваме социалните мрежи, така че е въпрос на време преди следващия подобен случай да излезе наяве.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    14 3 Отговор
    Какво стана ?Нали Русия беше виновна за изборите в САЩ ! Защо замлъкнаха птичките от ЦРУ и МИ 6 ?

    Коментиран от #6

  • 2 даркнест

    19 1 Отговор
    Учудвам се, че има още хора ползващи фейсбук !? За единия фалшив "живот" пред останалите са готови да си продадат душата !
    Слагайте минуси не ми пука това също не променя факта и че се самозалъгвате !

    Коментиран от #7

  • 3 Статист

    14 0 Отговор
    Всеки горд притежател на смартфон , може да бъде следен и подслушван по всяко време .Камерите "гледат"и без да са включени . Всяко смартустройство ,може да шпионира ! Дж.Оруел ряпа да яде !
  • 4 Тряс

    5 0 Отговор
    Загубилите политици очевидно смятат хората (в случая американците) за истински дебили. 2 години вече търсят причина за провала си (руски хакери, фейсбук, арменския поп...), а тя е повече от очевидна - собствената им некадърност и подценяването на избирателя...
  • 5 Trash Metla

    3 1 Отговор
    Всичките събрани данни от Фейсбук и другите социални мрежи спокойно могат да бъдат изхвърлени в кошчето, защото не се отчита най-важната особеност на тези мрежи: там всеки се представя така, както иска да изглежда в очите на околните и своя кръг, а не какъвто е в действителност! Оттук нататък всякакви мантри за масова манипулация и тотално въздействие стават безпредметни...
  • 6 Azazel

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Нещата са доста по-комплексни от това - „Кеймбридж аналитика“или Русия са "виновни". Всъщност, никой не говори за вина - „Кеймбридж аналитика“ просто са използвали анализ на данни, за да изпращат таргетирани съобщения до потенциалните гласоподаватели. Щабът на Клинтън също вероятно са го правили, просто не са разполагали с толкова лични данни и толкова добра софтуерна технология, че да постигнат нещо значимо с тях. И, Русия със сигурност е пускала фалшиви новини, както и е финансирала реклами, целящи да повлияят на избирателите да гласуват за Тръмп - има безспорни доказателства за това. Единственото, което не е ясно засега и е в сферата на спекулациите, е колко хора реално са повлияни в избора си от едните и другите. Предполагам, доста изследователи работят в момента, за да отговорят на този въпрос, така че рано или късно ще разберем.
  • 7 ДДД

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "даркнест":

    то истинският им щот много хубав
    поне да се докарат малко хората:)