Отидете към основна версия

12 151 78

Борисов май намери доказателства за вината на Кремъл

  • скрипал-
  • борисов-
  • цветанов-
  • сидеров-
  • дипломация-
  • русия

Липсата на ясна позиция се е превърнала в официална политика на държавата ни

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчерашният ден трябва да бъде записан със златни букви в историята на българското разузнаване. Само за няколко часа премиерът Борисов се сдоби с така необходимите му доказателства за вината на Кремъл по случая "Скрипал". И България пое солидарен курс с Великобритания към експулсиране на руски дипломати. Малко по-рано през деня Цветанов предаде последната към момента позиция на премиера, че Борисов иска всички доказателства по случая, за да се излезе с решение. И че на този етап няма да се прибягва до крайни мерки.

Какво се е случило през краткия промеждутък от време не е ясно, но може да се предполага. Както Великобритания предполага, без да доказва, така и ние можем да си гадаем. Явно толкова хулените и осмивани родни служби са надскочили себе си и са осигурили така нужните неопровержими доказателства за руското участие. Горкият посланик Макаров. Тъкмо бе похвалил реакцията на България като "правилна". Сега вероятно клетият Анатолий Анатолиевич си събира матрьошките от камината.

Ами Сидеров - видният радетел за отношения "по мед и масло" с Москва?! Хвърли се да хвали Борисов за мъдрата и балансирана позиция, а шокиран след това светкавично нападна Цветанов за внезапната смяна в курса. Промяната не била съгласувана с коалиционните партньори. Цветанов бе изпратен в ролята на лошия вестоносец при адашката му Ризова. И от неговата уста народът научи за внезапния прилив на солидарност с Лондон.

Борисов пази за себе си добрите новини. По-рано през деня се похвали, че пак намерил 50 милиона за Великденски надбавки. Не обели и дума за тягостната външна тема. А уж минава за международник. Парадоксалното е, че е смятан за успешен играч във външната политика, а точно от там идват най-големите опасности за оцеляването му във властта. Това са Истанбулската конвенция и глобалната дипломатическа война срещу Русия.

Кристално ясно е, че народът е твърдо против и двете. Борисов също, но няма как да го каже директно. На родна сцена няма проблем. Хората криво-ляво се хванаха за зеленото, а и за късмет зимата беше мека. Бабите ще вземат празнични 40 лв. Ако се наложи и една-две снимки на внучето във фейсбук ще ударят едно рамо. Гинка? Както дойде - можем да станем съдружници с нея, можем и да не станем. Накъдето задухат народните настроения. Като стане напечено, сменяме профилактично някой дребен бушон като "морален акт". Направиха го и вчера - видяхме поредната светкавично подадена оставка на анонимен депутат от управляващите.

Липсата на ясна позиция се е превърнала в официална политика на държавата ни. И това, повярвайте, не е висш пилотаж в дипломацията, както смятат някои...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини