Отидете към основна версия

3 613 20

Русия продава дефектни оръжия на Азербайджан

  • русия-
  • азербайджан-
  • българия

В същото време страната сключва съмнителна сделка с министерството на отбраната на България

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във връзка с последните недоразумения около доставките на руски самолети МиГ, световната преса продължава с разкритията за доставки на руско нискокачествено оръжие.

Този път засегнатото лице беше дългогодишният съюзник на Путин – президентът на Азербайджан - Илхам Алиев, твърди украинската преса.

Беларуски журналисти са стигнали до информация за това как в края на миналата година по време на закрито заседание на руско – азербайджанската комисия в Баку, от азерска страна са изявили претенции по контракти за доставки на оръжия. Става въпрос за доставки на у Т-90С, БМП-3, БТР-82, САУ Мста-С, РСЗО Смерч, ЗРК Тор-М2 и друго руско въоръжение.

Основните недостатъци са несъответствие на доставената техника с тази, посочена в договора, липса на технически документация, наличие на заводски дефетки и липса на части за поддръжка.

От азербайджанското министерство на отбраната веднага обявиха, че излезлите информации са провокативни. Това обаче не бива да ни залъгва - в клучая става въпрос за неоспорими факти.

В този момент Алиев попадна под кръстосан огън. Ако Азербайджан не отговори, той може да си навлече финансовите претенции на Кремъл, с който имат оръжейни договори на стойност $ 5 млрд. В същото време партньори на страната ще трябва да мислят за евентуалните негативни ефекти от доставката на оръжия от Азербайджан.

След като Баку не е в състояние да гарантира сигурността на поверителна информация или по-скоро теча на уличаващи доказателства, разгарящият се скандал ще принуди Русия да изпълни задълженията си.

Що се отнася до Русия, от там прехвърлят цялата вина за търканията с Азербайджан в сферата на военно – техническото сътрудничество, върху разузнавателните агенции на САЩ и техните действия за противодействие на руския износ на оръжие.

Вашингтон наистина върши добра работа в идеите си да парира руските опити за ескалация на разпалени от Кремъл конфликти, като например паралелната доставка на оръжие за участниците в конфликта в Нагорни Карабах – Азербайджан и Армения.

Трябва да имаме предвид, че САЩ и техните съюзници в Европа водят агресивна външна политика срещу Владимир Путин и Кремъл след опита за отравяне на бившия двоен агент Сергей Скрипал, която почти ескалира в нова студена война. Сега се очаква в сената на САЩ да бъдат въведени нови санкции в областта на търговията във военната промишленост, насочени към руски партньори.

Наскоро пък министерството на отбраната на България, независимо от програмата за устойчиво развитие на страната в периода 2014 – 2018 г., която предвиждаше премахването на зависимостта в областта на въоръжението от страни, които не са членове на НАТО или на ЕС, реши да подпише договор за ремонт и поддръжка на своите изтребители с руската компания МиГ. В същото време сътрудничеството с тази компания попада под давлението на санкциите от САЩ и Европа.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Русия гони дипломати от още 8 страни

    Русия ще изгони дипломати от още осем държави, съобщи РИА Новости. Страната ще трябва да напуснат четирима дипломати от Полша, по трима от Чехия и ...
    30.03.2018
    5 824
    37
  • Путин иска добри отношения с всички

    Руският президент Владимир Путин си остава привърженик на развитието на добри отношения с всички страни, в това число със САЩ, предаде ТАСС, като цити ...
    30.03.2018
    3 812
    14