Отидете към основна версия

3 568 36

Французи сменят американците в Сирия

  • сирия

Различните милиции от Източна Гута са ориентирани на различни места в Сирия, в зависимост от руско-турското споразумение

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато заседаваше американският Съвет за национална сигурност, на който президентът Тръмп потвърди, че иска да оттегли американските войски от Сирия, френски специални части дебаркираха в американските бази в Северна Сирия, а именно Манбидж и Румейлан.

Това коментира във Фейсбук Боян Чуков.

В първата американският контингент разделя турските части от „Ефратски щит“ и бойците на прокюрдските Части за народна защита /YPG/. Всъщност Тръмп е казал, че ако Саудитска Арабия иска американските войски да останат….тя трябва да плати.

В тази светлина появата на френските военнослужещи не представлява изненада. Повече от очевидно е, че всичко това става в тясно сътрудничество с американското CENTCOM, тъй като французите са пристигнали със своите бойни самолети и хеликоптери на летището в Румейлан. В Манбидж френските командоси са разположени на демаркационната линия, рамо до рамо с американските си колеги.

Вероятно това е отговорът на съюзниците на Турция в НАТО на призивите на президента Ердоган, че ще продължи операция „Маслинова клонка“ до Синджар в Ирак, минавайки през Манбидж. Интересното е, че въпреки срещата на високо равнище в Анкара на трите страни-гаранти в Сирия, а именно Турция, Русия и Иран, местни източници съобщават, че правителството в Дамаск и Иран са провалили военно споразумение между Русия и Турция. Става въпрос за предаването на друг стратегически град в провинция Алеппо на Турция, а именно Тел Руфаат, в който патрулират руски военни полицаи. Последният се намира под контрола на YPG от 2016 г., превзет от кюрдските милиции с помощта на руския въздушен чадър от ИДИЛ. Периметърът на бойните действия на турската армия очевидно се разширява, тъй като оня ден местни източници отбелязват, че за пръв път турски военен конвой е забелязан на територията на провинция Хама /на юг от провинция Едлиб, контролирана от бунтовниците/, в позиция отстояща на цели 200 км от турско-сирийската граница. Вероятно става въпрос за проследяването на оттеглящите се бойци и семействата им от милициите от Източна Гута, респективно към провинция Едлиб или към град Джараблус. Последният се намира на турско-сирийската граница и е под контрола на Турция. Различните милиции от Източна Гута са ориентирани на различни места в Сирия, в зависимост от руско-турското споразумение.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини